De nieuwe Kleppers

Theaterzwaargewichten uit Vlaanderen
Een klepper, tja hoe vertalen we dat in het 'Hollands?' Een straffe, ene van groot formaat. Kortom, een zwaargewicht. De theatergezelschappen die deze omschrijving mee mogen dragen zie je deze lente weer volop in de Brakke Grond.

Alle artikelen

Beeldende kunst
Aftertalk over 'taal als lichaam' met resident Ode de Kort
Op de laatste dag van haar residentie, woensdag 13 november, ging kunstenaar Ode de Kort met kunsthistoricus Arnisa Zeqo, curator Sara Giannini en het publiek in gesprek. Het thema: de verschillende materialisaties van taal, naar aanleiding van de tentoonstelling UU TWOO in de Brakke Grond.
19 feb 2020
Muziek
Vlaamse smaakmakers op winters ontdekkingsfestival
Ook in 2020 slaan we de handen ineen met Grasnapolsky om een flink aantal Vlaamse artiesten aan de lineup van het bijzondere festival toe te kunnen voegen.
16 feb 2020
Multidisciplinair
Collectief Walden maakt het onzichtbare zichtbaar
Tijdens Beyond the Black Box zie je ze van de ene naar de andere installatie hollen: hout zagen, kachel opstoken, ijs smelten, sauna opgieten. De leden van Collectief Walden bouwen in en rondom de Brakke Grond aan een ecosysteem.
17 jan 2020
Theater
De nieuwe Kleppers
Theaterzwaargewichten uit Vlaanderen
Een klepper, tja hoe vertalen we dat in het 'Hollands?' Een straffe, ene van groot formaat. Kortom, een zwaargewicht. De theatergezelschappen die deze omschrijving mee mogen dragen zie je deze lente weer volop in de Brakke Grond.
16 jan 2020
Beeldende kunst
Performance Ode de Kort op Art Rotterdam
08 jan 2020
Beeldende kunst
"Zware overwegingen en speelse terugblikken"
De pers over 'The Weight of Wonders'
Terwijl een drietal scheikundigen vorige maand de Nobelprijs won omdat hun lithiumbatterij gezorgd zouden hebben voor een ‘oplaadbare wereld’, zetten kunstenaars in de tentoonstelling 'The Weight of Wonders' vraagtekens bij het idee van lithium als lokale ‘goudmijn’.
12 dec 2019
Beeldende kunst
De zwarte keerzijde van de groene revolutie
Interview met de makers van On-Trade-Off: The Weight of Wonders
Auteur, kunstenaar Ellis Kat ging in gesprek met Maarten Vanden Eynde en Georges Senga. Deze twee kunstenaars zijn mede initiatiefnemers van On-Trade-Off. Zij zetten samen met andere deelnemers aan dit project vraagtekens bij de zogeheten ‘groene revolutie’.
14 nov 2019
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Pieternel Vermoortel
Pieternel Vermoortel over het werk van Ode de Kort
Vanaf 21 september loopt UU TWOO in de Brakke Grond. De expositie van kunstenaar Ode de Kort cirkelt rond de tekens O en U, een vervolg op eerdere onderzoek naar ovale en ronde vormen.
16 sep 2019
Theater
In gesprek met Sachli Gholamalizad
Over de trilogie A reason to talk
De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) vroeg schrijver en videokunstenaar Maryam K. Hedayat om een interview af te nemen van theatermaker Sachli Gholamalizad.
09 sep 2019
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Sara Giannini
Sara Giannini over het werk van Ode de Kort
De expositie UU TWOO van kunstenaar Ode de Kort cirkelt rond de tekens O en de U, een vervolg op eerdere onderzoek naar ovale en ronde vormen.
03 sep 2019
Beeldende kunst
Gedichten geïnspireerd op Long in the Tooth
door Yentl van Stokkum
Yentl van Stokkum (1991) is dichter, toneelschrijver en maakt onderdeel uit van de redactie van online platform Hard//hoofd. Geïnspireerd op de tentoonstelling Long in the Tooth van Josse Pyl maakte ze drie gedichten, die ze voordroeg tijdens de afgelopen editie van de Curieuze Club op 18 juni.
27 jun 2019
Beeldende kunst
Vlaamse act op Into The Great Wide Open
We brengen de installatie Track Tracey naar Vlieland
In samenwerking met Into the Great Wide Open brengen we de installatie Track Tracy naar Vlieland!Track Tracy is een installatie van Daems Van Remoortere die focust op de grenzen van de privacy, op de verleiding van stardom, op de grijze zone tussen strafkamp en Hollywood. Een brandend actueel thema
21 jun 2019
Theater
Micha Wertheim over de truc van de KOE
30 jaar de KOE
Een voorproefje uit het KOE DOET BOEK, waarin de KOE verschillende vrienden om een weigering tot bijdrage vroeg. Ook de Nederlandse cabaretier Micha Wertheim weigerde beleefd maar omstandig.
28 mei 2019
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Valentijn Goethals
Valentijn Goethals over het werk van Josse Pyl
Op vrijdag 24 mei opent de expositie van kunstenaar Josse Pyl. Voor Long In the Tooth creëerde hij een site-specifieke installatie van verschillende pilaren en klokken waarop reliëf tekeningen zijn aangebracht, geplaatst doorheen de ruimte. Hiervoor was Pyl te gast bij 019 in Gent.
16 mei 2019
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Wim Waelput
Wim Waelput over het werk van Camille Picquot
Tot en met 12 mei presenteren we het werk van de Brusselse filmmaker en fotograaf Camille Picquot. Haar beelden zijn even aantrekkelijk als ongemakkelijk. In De Experten vertelt curator Wim Waelput (Kiosk, KASK Gent) waarom het werk van Picquot op zijn radar verscheen, en daar bleef.
04 apr 2019
Beeldende kunst
Lieneke Hulshof over Camille Picquot
In de Curieuze Club voegt Lieneke Hulshof een nieuwe laag toe aan de expo van Camille Picquot
Hoofdredacteur van Mister Motley en begenadigd kunstkijker Lieneke Hulshof voegt als eerste een nieuwe laag toe aan de tentoonstelling Camille Picquot. De frictie tussen realiteit en verhaal die voor Camilles werk zo typerend is komt daarbij op de helling te staan: welke rol speelt fictie wanneer we
27 feb 2019
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Wytske Visser
Wytske Visser over het werk van Camille Picquot
Vanaf zaterdag 9 maart presenteren we het werk van de Brusselse filmmaker en fotograaf Camille Picquot. Haar beelden zijn even aantrekkelijk als ongemakkelijk. Nu eens wordt het oog verleid door kalmte en symmetrie, dan weer heerst er chaos. Er is geen enkele oriëntatie mogelijk. In De Experten vert
21 feb 2019
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Helena Kritis
Helena Kritis over het werk van Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat
Vanaf 16 december loopt de tentoonstelling When She Spoke van Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat in de Brakke Grond. Gebruikmakend van gevonden beelden en hun persoonlijk beeldarchief stellen ze een visuele vertaling voor van bijzondere of historisch beladen plekken.
13 dec 2018
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Andrea Cinel
Andrea Cinel over het werk van Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat
Vanaf 16 december loopt de tentoonstelling When She Spoke van Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat in de Brakke Grond. Voor deze tentoonstelling maken de kunstenaars nieuw werk en tonen ze een selectie uit recente video-installaties.
29 nov 2018
Beeldende kunst
Experten aan het woord: Wytske Visser
Wytske Visser over de grote expositie einde 2018 met Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat
Vanaf 16 december loopt de tentoonstelling When She Spoke van Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat in de Brakke Grond. Een understatement is het, want veel of luid wordt er niet gesproken in het nieuwe filmische werk dat ze naar aanleiding van de eerste Nederlandse presentatie maakten.
08 nov 2018
Kennisuitwisseling
Terugblik op het Symposium Publiekswerk
Op 26 april 2018 organiseerden we samen met Corrosia Theater, Expo & Film, Het Zuidelijk Toneel en Universiteit Utrecht/Co.Laborations het eerste Symposium Publiekswerk. Middels dit Symposium helpen we het gesprek op gang over de rol van Publiekswerking in Nederland. Publiekswerking heeft in Vlaande
05 jul 2018