19 feb 2020

Aftertalk over 'taal als lichaam' met resident Ode de Kort

Foto: Nick Chesnaye

Op de laatste dag van haar residentie, woensdag 13 november, ging kunstenaar Ode de Kort met kunsthistoricus Arnisa Zeqo, curator Sara Giannini en het publiek in gesprek. Het thema: de verschillende materialisaties van taal, naar aanleiding van de tentoonstelling UU TWOO in de Brakke Grond.

Taal als lichaam

UU TWOO werd hierdoor zowel een podium als een speculatief startpunt om taal als lichaam te benaderen. Welke tongen worden gekanaliseerd door personages, ledematen, voeten en gebaren? Hoe kunnen we samen bewegen? 

Arnisa Zego is kunsthistoricus, curator en educator en werkt vanuit Amsterdam. Ze was werkzaam voor Documenta 14 in Athene en Kassel, verantwoordelijk voor de onderwijsprogramma's in Athene en initiatiefnemer van de Society of Friends of Ulises Carrión binnen het Parliament of Bodies. In 2016/17 was ze gastdocent aan de kunstacademie van Athene. Zero was in 2011 mede-oprichter van RONGWRONG Artspace en werd in 2015 door het Mondriaan Fonds geselecteerd voor een verblijf in het buitenlandatelier CCS Bard waar ze onder meer onderzoek deed naar de relatie tussen kunstinstituten en de presentatie van performancekunst. In al haar werk zoekt ze raakvlakken met performance, fictie, verhalen over kunst en onderwijs. Een recente terminologie die ze ontwikkelt, concentreert zich op het ‘conceptuele lichaam’ en de raakvlakken tussen performance en conceptuele kunst. Onder meer de geschriften van Jane Bowels en June Jordan geven een bevrijdend gevoel aan haar methodologieën.

Sara Giannini is curator, schrijver en docent met een achtergrond in theaterstudies en semiotiek. In haar werk richt ze zich op hoe performativiteit categorisaties kan ontregelen en tangentiële kennis kan ontketenen. De afgelopen jaren heeft Sara langdurige samenwerkingsprojecten opgezet, zoals Heterotropics (Amsterdam) en het online publicatieplatform Unfold. Tijdens haar fellowship aan het Centre for Curatorial Studies Bart College (2018/19) deed ze onderzoek naar ecstasy, belichaamde taal en tactieken van dis-identificaties. Binnen dit traject ontwikkelt ze momenteel een script rond de filosofie van dis-identiteit, uitgewerkt door de Italiaanse acteur, auteur en persoon Carmelo Bene in samenwerking met If I Can't Dance I Don't Want To Have of Your Revolution. Sara geeft les aan het Dutch Art Institute (DAI) en is adviseur bij Das Theater (Amsterdam).

Ode de Kort woont en werkt in Antwerpen, België. Ze verkreeg haar BA en MA in Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Gelijktijdig met haar solotentoonstelling UU TWOO in de Brakke Grond in Amsterdam stelde ze met TWOO UU tentoon bij SpazioA in Pistoia, Italië. De Kort nam deel aan verschillende groepsshows, waaronder The Gulf Between in De Warande in België en The Fox and the Grapes bij Kunstvereniging Diepenheim in Nederland. In 2016 was ze een van de 10 jonge Belgische fotografietalenten geselecteerd voor .tiff, een initiatief van FOMU, Fotomuseum Antwerpen.