Tekst door Lies Mensink
Beeld door Pedro Morato Gabao
Als ik Salomé Mooij spreek over haar performance Reconstructie van een schuilplaats is het bijna lunchtijd. In het café van de Brakke Grond druppelt de buitenwereld langzaam binnen. Het wordt een constante stroom van geluid, het schuimen van cappuccino’s, het huilen van een baby, gekletter van borden. Salomé wijst naar mijn opnameapparaat: “Denk je dat we nog verstaanbaar zijn?” We verplaatsen ons noodgedwongen naar de rustige foyer. Salomé: “Ook wel weer mooi dat we een schuilplaats moeten vinden om te kunnen praten en na te denken over Reconstructie van een schuilplaats.”
Sinds haar afstuderen aan de RITCS in Brussel maakt Salomé Mooij in situ werk op locatie. Nu bouwt ze aan haar performance in de kelder van de Brakke Grond, die daar in première gaat tijdens Beyond the Black Box. Waarom niet ín een black box eigenlijk?
“Het heeft iets vervreemdends, die black box,” zegt Salomé, “dat je iets maakt wat je overal hetzelfde speelt, waarbij het dus niet uitmaakt waar je bent.” Salomé’s werk is niet te ‘copy-pasten’ van de ene naar de andere ruimte, maar moet zich constant herschikken: “Het staat echt in de wereld – letterlijk - en het moet zich fysiek tot de realiteit verhouden.” In Reconstructie van een schuilplaats brengt ze die buitenwereld binnen. In de kelder ontvouwt zich een stad van voorwerpen die Salomé op straat gevonden heeft.
Wat is de ruimte voor vrije ruimte in een stad?
In de voorstelling neemt Salomé je via die voorwerpen en haar observaties mee in haar blik. Ze nodigt je uit om wat er in de gedeelde ruimte aanwezig is minutieus te bekijken en vorm te geven: “Ik zie het als een bouwpakket waar het publiek langzaam in wordt betrokken; door mee te bouwen of bebouwd te worden. Maar 'nee, bedankt' moet altijd een optie zijn.”
Salomé verkent in haar performance de vrije ruimte buiten de doelgerichtheid en normativiteit van de publieke ruimte. “Wat is de ruimte voor de vrije ruimte in een stad? Die ruimte staat nu heel vaak in een economische logica: je moet iets consumeren om er te mogen zijn of de ruimte is juist heel erg normatief: zij bepaalt hoe je daar beweegt of niet. Je kunt daardoor zelf bijna geen relatie meer uitvinden met een plek.” Volgens Salomé heeft de vrije ruimte die zij zoekt invloed op de vrije ruimte in onszelf.