16 apr 2021

In ons kot | Reinel Bakole

In deze serie laten we makers aan het woord die bij ons in residentie zijn.

© Alex Heuvink

Deze week in residentie: Reinel Bakole. Gedurende haar residentie werkte de danseres, zangeres en multidisciplinair artieste aan dansstukken die deel uit zullen maken van haar aanstaande EP.

Door Chelsea Pachito

---

De inhoud van het volgende project bleef gehuld in mysterie, maar Reinel zelf was allesbehalve geheimzinnig over haar pad, identiteit en plaats in de Brusselse muziekscene. We spraken hierover, en over haar creatieproces, met de Belgische-Congolese artiest in de laatste dagen van haar residentie in Amsterdam.

“Ik sta altijd open voor spontaniteit en verrassingen. Vanuit dat punt vertrek ik, en laat ik een concept verder groeien”

Reinel Bakole

Hoe heb je de residentie tot nu toe ervaren?

"Ik voel mij heel gezegend om eerlijk te zijn! Het is tot zover een geweldige ervaring geweest om hier te zijn; vooral omdat ik hier tijdens mijn studie aan de AHK [red. Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten] jaarlijks optrad voor onze eindpresentatie. Om terug te komen voor mijn eigen project en zo gesteund te worden door het team dat te alle tijde flexibel en beschikbaar is voor mij, heb ik simpelweg als zeer plezierig ervaren."

© Alex Heuvink
© Alex Heuvink

Je werkt momenteel aan een dansroutine. Hoe is de dansroutine verbonden aan je aanstaande EP? Kun je daar iets meer over vertellen?

"De residentie is voor een specifiek project waaraan ik momenteel werk, een visuele EP dus. In de Brakke Grond kan ik aan mijn dansroutines werken. Ik sta altijd open voor spontaniteit en verrassingen, maar voordat ik in Amsterdam arriveerde, heb ik een concept gecreëerd en erover met de dansers nagedacht. Vanuit dat punt vertrek ik en laat ik het concept verder groeien. Ik wil het niet zo veel controleren, maar vooral zien wat er op organische wijze gebeurt. Omdat ik mij zowel als danseres en zangeres profileer, wilde ik beide kunstvormen in hetzelfde project implementeren. Kort gezegd vertaal ik wat ik zing naar beweging. Afhankelijk van onze achtergronden - die van de dansers en van mijzelf - ga ik dus creëren. Het project gaat immers om het vertellen van je eigen verhalen, dus ik wil vooral geen verhalen forceren. Ik wil dat mensen zich kunnen identificeren met het concept in hun eigen taal, en met hun eigen visie. Ik wil er niet te veel over zeggen, omdat ik bang ben dat het anders niet gebeurt!" [lacht]

“Mijn pad draait om toe-eigening: het toe-eigenen van míjn lichaam, stem, achtergrond en taal”

Reinel Bakole

Wat is jouw verhaal?

"Mijn verhaal draait om toe-eigening; het toe-eigenen van míjn lichaam, stem en achtergrond. Mijn taal. Ik forceer mensen om me heen, niet per sé om hetzelfde te ervaren, maar wel om hun eigen verhaal te verkennen. Zelf ben ik geboren en getogen in Brussel. Het duurde erg lang voordat ik daadwerkelijk nieuwsgierig werd over mijn achtergrond. Ook al had ik meerdere malen de kans en het privilege om het continent Afrika tijdens mijn jeugd te bezoeken, voelde ik mij niet verbonden met mijn wortels totdat ik heel bewust besloot om erachter te komen waar ik vandaan kom. Ik besloot om mijn positionering als zwarte vrouw in Europa te verkennen. Die keuze komt ook heel erg naar voren in mijn kunst en geluid. Ik ben nu eenmaal een Afrikaanse vrouw. Ik ben opgevoed met dit ritme, ik ben opgevoed binnen deze sferen. Het spreekt gewoon tot me."

© Alex Heuvink
© Alex Heuvink

Het is inherent aan jouw identiteit.

"Ja, het ís gewoon zo. Ik wil mezelf ook niet voordoen als iemand anders. Nu meer dan ooit omarm ik mijn wortels. Het is best grappig, omdat ik mijzelf tot twee jaar geleden niet zag als zangeres, maar enkel als danseres. Zelfs toen ik mijn EP uitbracht, was ik ontzettend gefocust op de choreografie. Het delen van mijn muziek zorgde ervoor dat ik uit die bubbel stapte, want ik was mij totaal niet bewust van wat er in de Brusselse muziekscene gebeurde. Totdat ik dus mijn EP uitbracht en mensen het gaaf bleken te vinden [lacht]. Ik voel mij daardoor echt gewaardeerd in de Brusselse muziekwereld. Ik denk dat ik mijn plek heb gevonden en voel me dankbaar dat mensen mij zien, horen en begrijpen."

“Ik wil een helende boodschap overbrengen aan mensen die er klaar voor zijn die te ontvangen”

Reinel Bakole

Hoe ben je de afgelopen 12 maanden doorgekomen - als artiest en als zwarte vrouw?

"Ik zie mijzelf altijd als één geheel, waarmee ik bedoel dat ik mijzelf niet kan zien als de één zonder de ander. De artiest die ik ben, is daarom sterk verbonden aan de persoon die ik ben. De eerste lockdown heb ik als verwarrend ervaren, maar soms denk ik dat ik er beter mee omga dan ik in eerste instantie dacht, snap je? Ik gebruik alles wat er om me heen gebeurt als inspiratiebron en als een middel om te helen van alles. Ik zal niet liegen; de gebeurtenissen in het afgelopen jaar zijn heel traumatiserend geweest, maar ik heb recent besloten dat ik liever mijn hart en energie bescherm dan dat ik constant vecht en mezelf uitspreek. Ik zit in een fase waarin ik mijn passie in mijn kunst stort, zodat ik een helende boodschap kan overbrengen aan mensen die er klaar voor zijn de boodschap te ontvangen."

© Alex Heuvink
© Alex Heuvink

Je bent een multidisciplinaire artiest en je combineert muziek, dans en mode. Hoe komen al deze elementen bij elkaar wanneer je een concept creëert?

"Ik heb het meeste plezier in dit proces. Wanneer ik songteksten schrijf, doe ik dat op intuïtieve wijze en daarna ga ik aan de slag met mijn vaste muzikant. Dat resulteert dan in een nummer. Als ik er een video voor wil schieten, maak ik een moodboard en kies ik beeld uit dat bij de esthetiek van dat nummer past. Ik hou van de esthetiek en alles wat aantrekkelijk is voor het oog. Alles is ook uitgedacht: van de sfeer tot aan de betekenis van de gebruikte kleuren in verhouding tot de songteksten, de kleding en zelfs het landschap."

Over landschappen gesproken; in een ander interview gaf je aan dat het eerste dat je post-covid gaat doen, een reis maken is. Waar reis je straks naartoe en waarom?

"De volgende bestemming is Jamaica, omdat de cultuur me zo prikkelt. En het continent Afrika natuurlijk. Ik wil heel graag Uganda bezoeken. En Italië, al is het alleen maar voor de sfeer, en de dolce vita." [lacht]


Volg Reinel via haar social media-kanalen en houd zo in de gaten wanneer haar vooraanstaande EP uitkomt. 
Facebook | Instagram | Spotify