In samenwerking met Productiehuis Theater Rotterdam, RIGHTABOUTNOW INC. en Kunstencentrum Vooruit ondersteunt en begeleidt de Brakke Grond Mathieu Charles twee jaar lang bij het maken van nieuwe producties en het ontwikkelen van zijn artistieke praktijk. Om de zoveel tijd polsen we hem even; ça va?
Door Lies Mensink
---
We spreken Mathieu telefonisch terwijl hij zich haast naar het station om de trein naar Antwerpen te nemen waar hij zijn Fanon Mixtape zal spelen. Terwijl hij vertelt hoe het hem vergaat, ontwijkt Mathieu auto’s en fietsers - iedereen lijkt onderweg. De wereld is weer open en er wordt volop voor publiek gespeeld. Over een kleine twee weken staat Mathieu weer voor het eerst voor een Nederlands publiek zijn nieuwste voorstelling AKOMFRAHDIO in de Brakke Grond.
Mathieu, we spraken je voor het laatst in het voorjaar. Hoe gaat het met je?
"Goed! Het is een heel drukke en hectische periode. Ik kom net terug uit Slovenië. Daar was ik namens Productiehuis Theater Rotterdam bij een ACT Summer Lab over de interactie tussen bomen en de stad. Het was een uitwisseling van verschillende internationale makers, met lezingen en workshops. Vandaag ben ik onderweg naar Antwerpen waar ik Fanon Mixtape speel en komende week komen er nog twee speelbeurten aan. De nieuwe voorstelling AKOMFRAHDIO speel ik 30 september en 1 oktober in de Brakke Grond in Amsterdam."
In Gent heb je AKOMFRAHDIO eind juni al voor publiek kunnen spelen, hoe was dat?
“Heel spannend! Ik heb de maanden ervoor hard gewerkt om scènes scherper te stellen en nieuwe dingen uit te proberen. De voorstelling is goed verlopen, maar jammer genoeg kon ik de publieksopstelling niet uitvoeren zoals ik die voor ogen had. Ik wilde het publiek verspreiden door de ruimte in kleine eilandjes. Door de coronamaatregelen hebben we het publiek in een meer traditionele opstelling moeten zetten. Het was een interessante oefening om te zien in hoeverre de voorstelling aangepast kon worden. De reacties waren positief! In Nederland gaan we hem wel in de gewenste opstelling uitproberen, daar heb ik veel zin in.”
Welke publieksreacties van AKOMFRAHDIO zijn je bijgebleven?
“Sommige mensen waren ontroerd, voor anderen gaf de voorstelling veel stof tot nadenken. De opzet van AKOMFRAHDIO is het einde van de wereld. De een ziet er een waarschuwing in, de ander ziet het alsof het al te laat is. Sommigen werden juist hoopvol, de reacties waren heel uiteenlopend. Die post-apocalyptische wereld is heel boeiend om naar te kijken.”
“Ik ben alweer druk met schrijven en onderzoek doen voor mijn komende voorstelling Zombi die in 2022 in première gaat. Ik zal een eerste toonmoment hebben tijdens Welcome to Our Guesthouse in Rotterdam en ik zal een presentatie doen tijdens Brainwash Festival in Amsterdam rond de figuur van de Zombie.”
Toen we je vroegen wat je toekomstige zelf nu had willen vragen, was het hoe het stond met de artistieke invulling van die nieuwe voorstelling. Dus: hoe staat het er mee?
“Ik weet inmiddels waar ik inhoudelijk naar toe wil, maar hoe de voorstelling eruit komt te zien staat nog niet vast. Nu ben ik bezig onderzoek te doen naar horror in het theater. De voorstelling zal zich binnen dat genre afspelen. Niet het kitscherige en bloederige van horror, maar meer naar hoe een horror-achtige sfeer te scheppen. Net als in Fanon Mixtape en AKOMFRAHDIO zal er een focus op geluid zijn. De link met de vorige twee voorstellingen is ook alvast gemaakt, want ik benader de Zombie ook als een gekoloniseerd figuur.”
Over drie maanden spreken we Mathieu weer, en horen we hoe het met zijn nieuwste voorstelling gaat. Maar eerst kunnen we live AKOMFRAHDIO bewonderen – in de opstelling zoals Mathieu die voor ogen had.