Vandaag lanceert de Brakke Grond i.s.m. het Domein voor Kunstkritiek de online publicatie over hybride vormen in kunst en kritiek tijdens Beyond the Black Box. Een kunstenfestival dat van 3 t/m 5 februari 2020 plaatsvond in de Brakke Grond i.s.m. SoAP Maastricht en C-TAKT. Door de zware ontregeling van het coronavirus liep de publicatie behoorlijke vertraging op. Maar terwijl om ons heen kunst en cultuur haastig online ging, werkten wij gestaag door aan het oorspronkelijke plan: een experimentele online publicatie, met veel tijd en aandacht ontworpen door Mark van den Heuvel en Avital Barkai (Experimental Publishing, Piet Zwart Instituut).
Deze publicatie is als praten met vrienden. Het wordt persoonlijk, je deelt associaties, kijkt mee in de boekenkast van de schrijvers, luistert mee naar wat zij luisteren, je ziet wat hun handen maken en welke plekken voor hun betekenis dragen. Deelnemer Kim van Kaam schreef in haar longform: “Nadenken over hybride kunst vraagt een netwerk van associaties, referenties, ideeën en vraagstukken. [..] Deze tekst is niet zozeer een recensie, maar eerder een web zonder chronologie of hiërarchie.”
Dat geldt op een bepaalde manier voor de gehele publicatie. Met elkaar vormen deze longforms één lange longread waar je haast eindeloos doorheen kunt scrollen en klikken. Het is het begin van wat wij denken dat hybride kritiek zou kunnen zijn. Gebruikmakend van de mogelijkheden van het internet waar tekst, beeld, audio en video om een interactie met de lezer vragen.
Iedere tekst is een variatie op een black box. De collages van Linde Keja worden prachtig uitgelicht in haar Light Box. Plaatjes verdwijnen en verschijnen in de longform over schuilplaatsen van Eva van de Weerd en je leest mee over de schouder van Mia Vaerman in haar Chat Box. Het toeval bepaalt de leeservaring in de Random Box van Maarten Buser. Lies Mensink laat de tijd terugtikken. En Siebren Nachtergaele maakt met zijn 7754 woorden tellende essay over bastaards, mutanten en monsters gebruik van de ongelimiteerde ruimte van het internet.
Wij hebben ons een stukje van het internet toegeëigend. Kom vooral, kijken, lezen en luisteren hoe dat eruitziet.