In heel België schalt de Belgische muziek uit de speakers, maar ook in hartje Amsterdam, want het is de Week van de Belgische Muziek. Daarom zetten wij dit weekend drie fantastische Vlaamse artiesten in de spotlight: Nabou Claerhout, Victor de Roo en Noémie Wolfs.
Nabou Claerhout
Door Lies Mensink
---
Nabou Claerhout is de jazzbelofte van België, afgelopen zomer werd de 28-jarige tromboniste uitgeroepen tot Jong jazztalent Gent. Met contrabasist Trui Amerlinck, elektrisch gitarist Roeland Celis en Mathias Vercammen op drums vormt ze N∆BOU. Een week geleden presenteerden de Brakke Grond X BIMHUIS haar band in een dubbelconcert met Brusselse multi-instrumentalist ESINAM in het bekende podium aan het Amsterdamse IJ.
Nabou: "Dat was superfijn! Drie van ons kwartet hebben in Nederland gestudeerd en voor ons was het Bimhuis toen al een iconische plek waarvan we droomden er ooit te mogen staan.”
Waar ben je nu mee bezig? “Wij zijn mondjesmaat aan het toeren met het album You Know dat oktober 2021 uitkwam. Dit jaar kreeg ik als Jazztalent Gent 10.000 euro om mijn ingediende plan te mogen waarmaken: een trombone ensemble!” Nabou schiet in de lach. “Daar zit vast niemand op te wachten, maar ik heb vier andere trombonisten uitgenodigd: uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Griekenland. Volgende maand komen we voor het eerst samen en repeteren we een volle week. Daar ben ik nu volop voor aan het schrijven.” Wat zit er nog meer voor je aan te komen? “Deze zomer sta ik in elk geval met het trombone ensemble op Gent Jazz Festival. Als ik nu in mijn agenda kijk naar de zomerfestivals, komen er veel meer toffe dingen aan - waar ik helaas nog niets over mag zeggen. Maar het zijn dingen waar ik als kind altijd van heb gedroomd en die ik nu mag waarmaken."
Inmiddels mogen we al een klein tipje van de sluier lichten: N∆BOU staat dit jaar op North Sea Jazz! Maar waarschijnlijk kom je deze jazzbelofte aankomende zomer nog veel vaker in de line ups tegen.
De Nooit Moede
Voor de coronacrisis vond je de Brusselse DJ en producer Victor de Roo vooral achter de draaitafels waar hij de muziek van anderen ten gehore bracht. Na afgelaste shows en met tijd om handen, vroeg hij zichzelf af wat hij nu echt wilde doen. “Ik besloot me te focussen op mijn eigen muziek en zocht een manier om die live te brengen in de vorm van concerten.” Zoals het project De Nooit Moede: zijn zes koppige full band formatie. Vorige zomer nam Victor ermee deel aan het multimediale project van deBuren, De Besmette Stad en maakte een artistiek antwoord op Paul van Ostaijen’s gedicht de Aftocht.
Victor, hoe was het afgelopen jaar voor je? “Goed, ik had een liveshow [LM1] voorbereid, waar ik in de zomer en begin van het najaar mee heb rondgetoerd; vooral in Vlaanderen en heel veel shows in Brussel. Het einde van die tour viel gelijk samen met de nieuwe coronamaatregelen. Daar heb ik heel veel geluk meegehad in tegenstelling tot andere muzikanten, die juist net begonnen toen alles weer toe ging.”
Wat heeft je beziggehouden? “Gisteren is er een plaat uitgekomen met Meetsysteem een Nederlandse artiest met wie ik al twee keer eerder samenwerkte. Al mijn aandacht ging naar het afronden van die plaat. Het is een EP van zes nummers die we uitbrengen onder ons eigen label Kontakt Groep. Doordat er veel problemen in de platenfabrieken zijn door een gebrek aan grondstoffen, heeft de release lang op zich laten wachten. Gister was het eindelijk zover we speelden in de liveshow van 3FM twee nummers, de gehele EP releasten we om middernacht.”
Wat komt er verder voor je aan? "Met mijn andere band de Nooit Moede proberen we een liveshow in elkaar te boxen. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, maar we doen ons best! Vooralsnog staat er verder weinig op de planning. Ik neem aan dat wanneer alles weer op toeren komt het meer vorm gaat krijgen. Ik kijk uit naar dat alles vroeg of laat weer op gang komt."
Noémie Wolfs
Na haar tijd als frontvrouw van Hooverphonic koos Noémie Wolfs in 2015 voor haar eigen sound. Kort voor de coronacrisis bracht ze haar tweede soloalbum uit: het zwoele en melancholische Lonely Boys Paradise. Lockdown na lockdown koesterde ze hoop voor een terug naar normaal, maar optredens werden verzet, verschoven en uiteindelijk geannuleerd. Het duurde even voor zij en haar lief Simon Casier (Balthazar) de instrumenten terug oppakten, maar afgelopen najaar hervond Noémie haar inspiratie: “Ik ben iemand die niets kan schrijven als ik niets meemaak, nu ik weer mensen kon zien raakte ik weer geïnspireerd.”
Noémie, waar ben je op dit moment mee bezig? “Sinds het najaar 2021 zijn we volle bak muziek beginnen maken voor mijn derde album. Ik heb het geluk en de luxe dat we thuis een werkkamer hebben, gevuld met al mijn lief zijn instrumenten. Dit derde album pakken we meer DIY aan in onze eigen studio, want mijn platenfirma en ik werken niet meer samen. Het is iets was ik ook veel van collega-muzikanten hoor: samenwerkingen die stuk zijn gelopen, omdat er door alle uitgestelde releases simpelweg geen geld en ruimte is voor iets nieuws. Mijn team is in een jaar tijd meer dan gehalveerd en soms is dat eng, maar aan de andere kant blijft de muziek zo ook dichterbij mijzelf.”
Wat voor sound kunnen we dit derde album van je verwachten? “De eerste twee platen zijn met externe producers gemaakt. Mijn vorige album Lonely Boy’s Paradise maakte ik met Yong Yello, een Belgische hiphop producer die veel met samples werkt, oude platen opknipt en plakt. Voor dit derde album doe ik samen met mijn lief de productie. We hebben onze instrumenten thuis, dat is wat ons inspireert en wat er uiteindelijk op de plaat terechtkomt. Het is toch tof dat elke plaat tot nu een heel andere werkwijze kent. Deze werkwijze past weer heel erg bij hoe mijn leven op dit moment is.”
We moeten nog even wachten op de sound die zo dicht bij Noémie blijft. Eind van dit jaar kunnen we nieuw werk verwachten en tot die tijd genieten we van Lonely Boys Paradise.
Houd mij op de hoogte
Ontvang onze tweewekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.