21 apr 2022

Fier als een gieter

De organisatoren aan het woord.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond bestaat veertig en één jaar en daar zijn we trots op. Met feestweekend Fier als een gieter blikken we terug, maar kijken we vooral vooruit.

Bovendien, wie jarig is trakteert: in dit geval met een weekend vol muziek, theater, beeldende kunst – en alles daartussenin. Oude bekenden en trouwe partners zijn uitgenodigd. Maar ook nieuwe makers zijn van de partij, die een voorproefje geven van de koers die we de komende jaren gaan varen. Bekijk hier het gehele programma.

Op ontdekkingstocht

Het overkoepelende thema is de toekomstwens: van de makers aan de Brakke Grond en aan de kunsten zelf; van de Brakke Grond aan de sector. In de grote zaal is daarom een imposante wensput neergestreken. Die is niet alleen een kunstwerk op zich, maar vormt ook de scenografie voor de verschillende programmaonderdelen in die ruimte. Verwacht daarnaast ook kleinere voorstellingen, installaties en performances die normaal niet zo makkelijk binnen een gebruikelijk avondprogramma passen. Een feest kan immers ook een ontdekkingstocht zijn, vol zintuigelijke prikkels.

De maker staat centraal

De Brakke Grond gelooft in het centraal stellen van de maker, of die nu beeldhouwt, danst of synthesizer speelt. We willen onder de vlag van Fier als een gieter Vlaams talent de kans geven te groeien en te bloeien, en zich ook aan Nederland voor te stellen. Daarom hebben we iemand uitgenodigd die zich gemakkelijk tussen werelden beweegt en net zo gemakkelijk zelf het podium betreedt als een programma samenstelt. Laurens Mariën en zijn collectief Nein zullen hun interdisciplinaire stempel op het weekend drukken. Ook zijn er optredens, installaties, performances en andere bijdrages van klinkende namen als Christian Bakalov, buren en Salomé Mooij.

Het Schuilatelier door Salomé Mooij
Het Schuilatelier door Salomé Mooij

De organisatoren aan het woord

Lisa Wiegel, artistiek leider en programmeur podiumkunst van de Brakke Grond, vertelt over het jubileumweekend: "We willen Vlaamse makers de kans geven om een plaats te vinden in Nederland. Daarvoor werken we volop samen met Nederlandse en Vlaamse partners. De komende jaren willen we nog meer ruimte maken in onze werking en in huis door meer in te zetten op residenties en coproducties. Dat mag gerust interdisciplinair zijn, graag zelfs. Bijzonder is namelijk dat wij alle kunstdisciplines in één gebouw verenigen, wat ongebruikelijk is in Nederland. We willen die disciplines ook inhoudelijk verder samenbrengen door steeds meer vanuit één overkoepelende artistieke visie te vertrekken. Tijdens het jubileumweekend willen wij alle geïnteresseerden kennis laten maken met ons karakter."

Lisa Wiegel
Lisa Wiegel

Daniël de Keizer, programmeur muziek, vult aan: "We houden de vinger aan de pols van nieuwe ontwikkelingen en zoeken de juiste plaats voor de makers. Daarom kijken we juist naar samenwerkingen buiten de muren van de Brakke Grond. We staan immers altijd open voor frisse ideeën en impulsen van buitenaf. Daarom was het ook zo fijn om met Laurens te werken. Zo bracht hij de installatie Reservoir (Wishing Well) van het Gentse transdisciplinaire collectief 019 aan, die vervolgens een echt ecosysteem geworden is waarbinnen de andere programmaonderdelen een plaats vinden."

Daniël de Keizer
Daniël de Keizer

Laurens Mariën – kunstenaar, muzikant en host van Kunstenplatform Nein – tot slot: "Wat ik met Nein doe is eigenlijk een heel goed voorbeeld van wat de Brakke Grond doet: makers een actieve rol geven en niet kijken op een discipline meer of minder. We werken al langere tijd samen, maar mijn betrokkenheid bij het jubileumweekend ontstond vrij spontaan. Eigenlijk wilde ik eenenveertig makers uitnodigen, maar dat bleek een iets te grote uitdaging om ze allemaal een plaats op het programma te geven. Uiteindelijk is dat op een andere manier tóch gelukt, maar ik ga natuurlijk nog niet verklappen hoe."

Laurens Mariën - © Tiny Geeroms
Laurens Mariën - © Tiny Geeroms