09 jul 2020

Hoe de Brusselse natuur Noa Lee inspireerde

In onze serie "En Nu?" laten makers zien hoe ze zichzelf opnieuw uitvinden

De Brusselse Noa Lee (Nina Kortekaas) is zangeres, songwriter en pianste. De afgelopen maanden heeft ze zich laten inspireren door de natuur in en rondom de Belgische hoofdstad. Die inspiratie nam ze mee in de nieuwe muziek die ze de afgelopen tijd maakte.

Het proces van maken, inspiratie opdoen, repeteren en meer - Ze gaf pianoles op verschillende academies - zie je terug in onderstaande video die Nina meestuurde, naast een serie foto’s van haar proces en de prachtige parken rondom Brussel.

Park bij de Hallepoort
Park bij de Hallepoort

Naast Noa Lee is Nina vooral bezig met muziek spelen/studeren/schrijven, lezen en teksten schrijven. Tijdens de corona crisis heeft ze dit gecombineerd met het leren spelen van gitaar en veel wandelingen/fietstochten in en rond Brussel. Op die manier ontdekte ze enorm veel nieuwe mooie plekken. Veel parken zoals het park van Vorst, het Jubelpark, Domein de Drie Fonteinen in Vilvoorde, het park bij Tour & Taxi’s, Ambiorix en de nabije pleintjes.

Het Zoniënwoud & Park van Vorst
Het Zoniënwoud & Park van Vorst
Kasteel van Gaasbeek
Kasteel van Gaasbeek

De mooiste plek tot nu toe was het Ter Kamerenbos met aanliggend het Zoniënwoud, een eeuwenoud bos dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed Oude en voorhistorische beukenbossen. Maar ze leerde daarnaast ook de enorm variërende buurten beter kennen zoals Sint Gillis, Anderlecht, Elsene, Vorst. Tenslotte geeft Nina eveneens pianoles op verschillende academies in Schaarbeek, Huldenberg en Mechelen. Deze leerlingen kregen tijdens de quarantaine online les via filmpjes.

Toen de maatregelen ietwat versoepelden en Volta (muzikale broedplek en venue in Brussel) weer open mocht, heeft ze er enkele weken allerlei ideeën die uit deze rustige periode zijn voortgevloeid tot volledige nummers proberen uitwerken.

“Ik neem meestal korte ideetjes op met mijn gsm. Kleine fragmenten die ik later pas herbekijk en uitwerk. Vaak houden de woorden die ik op dat moment random inzing geen steek. Maar als ik ze later herbeluister, zit er dikwijls al een concrete boodschap of sterk gevoel in en is het enkel een kwestie van de tekst wat bij te schaven. Het was interessant om de ideeën die ik tijdens de lockdown had opgenomen terug te horen en te merken hoe deze periode mijn muziek toch sterk heeft beïnvloed.”

In het filmpje kan je zien hoe Rune, één van haar nieuwe nummers, is ontstaan. Van een ideetje aan de piano naar een uitgewerkte demo in Ableton naar een live sound met de band. 

Tenslotte geeft Nina eveneens pianoles op verschillende academies in Schaarbeek, Huldenberg en Mechelen. Deze leerlingen kregen tijdens de quarantaine online les via filmpjes.

Meer over Noa Lee

de Brakke Grond vraagt zich af: En nu?

Met de serie "En nu?" geven we een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze tijd. Wat voor soort werk staat er op stapel, en welke creatieve manieren hebben zij bedacht om dit met hun publiek te delen?

Ga mee op ontdekkingstocht naar een mogelijke post-pandemische kunstwereld, met iedere week een nieuwe online aflevering waarvan de makers zelf de vorm bepalen.