2022 was een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. De pandemie was nog onder ons en er brak een oorlog uit in Europa. Voor de Brakke Grond ging het jaar spijtig genoeg van start met enkele stevige valse noten. De prachtige expositie van Filip Vervaet in onze Grote zaal moest in december 2021 omwille van de hernieuwde coronamaatregelen al na een week worden gesloten en kon ook in januari niet opnieuw opengaan voor het publiek. De derde editie van Beyond the Black Box, die in februari op de agenda stond, werd afgeblazen omdat er nog te veel onzekerheden waren. Het virus hield ons kortom langer in de ban dan verwacht.
Gelukkig kon onze programmering vanaf midden februari wel weer op gang komen. Het publiek aarzelde aanvankelijk nog, maar vond toch al snel de weg terug naar de Brakke Grond. We zoomen in dit jaarverslag graag in op enkele bijzondere projecten en geven ook het exhaustieve programmaoverzicht van het afgelopen jaar.
40 jaar de Brakke Grond
Het hoogtepunt van 2022 was zonder twijfel het feestweekend waarmee we in mei – met een jaartje vertraging – onze veertigste verjaardag vierden. Onder het motto ‘Fier als een gieter’ bood de Brakke Grond het hele weekend lang een staalkaart van alles waar ons huis voor staat. Met de geweldige installatie Reservoir (wishing well) van kunstenaarscollectief 019 als epicentrum, met karaoke-art, fortune cookies en de bijhorende heel uiteenlopende maar steeds verrassende performances, een fanfare, vele geweldige makers, een gevarieerd en enthousiast publiek en uiteraard ook met een gulle dosis garnaalkroketten.
2022 betekende ook de start van de realisatie van ons nieuwe beleidsplan 2022-2024. Geen radicale ommekeer, maar een plan met nog scherpere keuzes, vertaald in vier strategische doelstellingen, die tegelijkertijd de leidraad vormen voor dit jaarverslag. Een verslag dat we bewust beknopt houden, met representatieve voorbeelden van waar we voor staan. Meer info en details vind je vlot via de links die doorverwijzen naar onze website.
Veel leesplezier!
Luc Devoldere (voorzitter Raad van Bestuur) / Bart Govaert (directeur)
Eén geïntegreerd artistiek plan met drie aandachtsgebieden: presentatie, ontwikkeling en netwerk
Hierbij een representatieve greep uit ons aanbod: vijf toonaangevende programma's waarin onze drie aandachtsgebieden in 2022 samenkwamen
"De Brakke Grond was onze toegangspoort tot Nederland" Ewoud Ceulemans, De Morgen
"Ondanks een turbulente start vond de Brakke Grond zijn plek in Amsterdam en vonden Vlaamse kunstenaars hun plek in Nederland."
De Morgen
de bezoekers namen enthousiast onze gadgets mee naar huis
gieters zijn meegenomen
potjes honing zijn uitgedeeld
euro hebben we uit de "Wishing Well" vijver gehaald
personen wisten de geheime "speak easy" ruimte te vinden achter de Rode zaal
PURE Jubileum van Christian Bakalov
De presentatie van de openingsavond was in handen van Laurence Roothooft
Radio 1 zond live uit vanuit de Rode zaal
Minister president Jan Jambon arriveert
Frank&Robbert Robbert&Frank nodigden het publiek uit een wens te doen in Reservoir (Wishing Well)
Wachten op het programma van de openingsavond
Damiaan De Schrijver sprak een speech uit bij het openingsprogramma
The Dating Project van Dan Musset
T-shirt Conversations + Wear your words van buren
Karaoke (ART) van Davis Freeman
BONA LÉA tijdens Club Brakke Grond op zaterdag
Fanfare ‘t akkoord & Majoretski op zondagmidddag
Fanfare ‘t akkoord & Majoretski op zondagmiddag
De aankleding in de open ruimte
Vinylfeestje op zondagmiddag
"Handig dat het openingsmoment valt binnen fotobeurs Unseen, met een speciaal ontmoetingsmoment voor de professionals van de beurs, samengesteld door de Brakke Grond." Kaat Somers, curator FOMU
"In Amsterdam vonden we een geschikte context in het Warming Up Festival, een festival over klimaat en kunst, georganiseerd door Tolhuistuin en Stichting Impact Makers."
"Naast DocLab werken we samen met IDFA On Stage, waar makers die op het grensvlak van documentaire en theater werken een podium krijgen."
"Maar natuurlijk is er hier van alles wat je onverwachts tegenkomt. ‘Shit, dit werkt toch niet!’ merk ik dan. Maar dat is ook cool, het is deel van de zoektocht." Mattias De Craene over zijn residentie in de Brakke Grond
In gesprek met Lisa Spilliaert tijdens de opening van haar expo Growth Record
Matthieu Charles presenteerde Akomfrahdio tijdens RIGHTABOUTNOW Festival
Zeemaal van Sien Vanmaele tijdens Warming Up Festival
Oriana Ikomo gaf een concert tijdens RIGHTABOUTNOW Festival
.tiff 2022 presenteerde opkomende fotografen uit België, geselecteerd door het FOMU – Fotomuseum Antwerpen
Tijdens de Museumnacht ontvingen we 2085 bezoekers
Mirte Desmeth aan het werk tijdens haar residentie in de Tuinzaal
Als netwerkorganisatie blijven we ons inzetten voor culturele uitwisseling, door structureel overleg en heldere afstemming met onze partners
"De portal Overbruggen voor Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling is geactualiseerd en er is een nieuwe impuls gegeven aan het vergroten van het bereik ervan."
In 2022 waren er 200 activiteiten in huis
"In overleg produceren de redacteuren van de lage landen kunstenaarsportretten, communiceren we elkaars programma’s en artikelen, en wisselen we schrijvers van artikelen uit."
Weer meer volgers op Facebook en Instagram ten opzichte van 2021
personen volgen onze Facebook-pagina
personen volgen ons op Instagram
personen zijn ons dit jaar op Instagram gaan volgen
van de Facebook-volgers komt uit Vlaanderen
van onze volgers op sociale media is tussen de 25-34 jaar
van de Instagram-volgers komt uit Vlaanderen
"We hebben dit ludieke initiatief met plezier omarmd."
Bart Govaert werd geïnterviewd voor Radio 1 over de Kapsalon Theater campagne naar aanleiding van de coronamaatregelen
De tweewekelijkse nieuwsbrief biedt actuele informatie die zowel voor professionals als regulier publiek interessant is
personen zijn actieve lezers
was de gemiddelde openingsrate van de nieuwsbrief
was de hoogste openingsrate
personen schreven zich in voor de nieuwsbrief in 2022
De best bezochte pagina van 2022 was de festivalpagina van Fier als een gieter
unieke bezoekers bezochten de website
keer werd de festivalpagina van Fier als een gieter bezocht
van de websitebezoekers komt uit Nederland
van de websitebezoekers komt uit Vlaanderen
van de websitebezoekers is tussen de 23 en 44 jaar oud
"Nieuw is ook de samenstelling van een horizontale werkgroep diversiteit en inclusie. Deze bestaat uit medewerkers van alle afdelingen."
Globaal vallen de baten iets hoger uit dan begroot. Dat de eigen inkomsten lichtjes onder begroting uitkomen, is niet echt verwonderlijk aangezien we de eerste maanden van het jaar vanwege corona nog geen programma konden realiseren. Vooral het noodgedwongen afgelasten van Beyond the Black Box had daar invloed op. Ook de verhuurinkomsten waren in de eerste jaarhelft beperkt, maar gelukkig konden we door een goed najaar veel goedmaken waardoor deze cijfers wel de begroting volgen. Door net iets meer Nederlandse fondsenmiddelen te genereren dan begroot, komen de overige subsidies en fondsen ook iets hoger uit dan begroot. Bovendien werd ook de subsidie van de Vlaamse Gemeenschap door een indexering van de lonen verhoogd met 28.818 euro. Deze indexering wordt ook in 2023 doorgezet en zal zelfs nog extra verhoogd worden.
Ook de lasten vallen licht hoger uit dan begroot. Dit is voornamelijk het gevolg van de extra uitgaven op de directe programmatiekosten, een bewuste keuze om de door corona uitgestelde programmatie alsnog een plek te geven in 2022. Ook de extra fondsenmiddelen gaan rechtstreeks naar programmatie (deels ook tijdens het jubileumweekend in mei). Dat de personeelskosten enigszins hoger zijn, is dan weer het gevolg van het feit dat we omwille van enkele lopende vacatures tijdelijk extra hebben ingezet op freelance-krachten. Eind 2022 was het team weliswaar helemaal compleet, een fijne evolutie, want na corona is die in de cultuursector allesbehalve voor de hand liggend.
Als resultaat stellen we een licht tekort vast. Dit moet echter onmiddellijk stevig genuanceerd worden, omdat er eind 2020 een bestemd fonds van 30.000 euro voor ‘door corona uitgesteld programma’ werd gemaakt, dat eind 2021 bovendien werd aangevuld met nog eens 50.000 euro. Deze 80.000 euro hoefde ondanks de extra uitgaven op programmatie uiteindelijk toch niet aangesproken worden en kan dus grotendeels toegevoegd worden aan de algemene reserve (of gebruikt worden voor een eventueel nieuw bestemd fonds). Dit is deels het gevolg van spaarzaam omspringen met de middelen, deels ook van de onvoorziene loonindexering door de Vlaamse Gemeenschap.
Verantwoordelijk uitgever: Bart Govaert
Concept en design: Verve
Samenstelling en redactie: de Brakke Grond
Eindredactie: kooijman_hiskemuller
www.brakkegrond.nl
Fotografie: Tengbeh Kamara (openingsbeeld), Elzo Bonam, Nick Chesnaye, Sjoerd Derine, Nichon Glerum, Suzie Hagens, Alex Heuvink, LNDW Studio, Annelies Verhelst
(c) Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam 2023