Samen met nieuwe programmapartner Rewire presenteert de Brakke Grond dit jaar een aantal bijzondere projecten van Vlaamse makers.
Rewire is een jaarlijks festival voor avontuurlijke, vooruitstrevende muziek en geluid. Het festival presenteert een uitgebreid programma met een focus op hedendaagse elektronische muziek, neo-klassieke muziek, new jazz, experimentele pop, sound art en multidisciplinaire samenwerkingen. Naast het festival richt de organisatie zich op het presenteren van verschillende andere aaneengesloten activiteiten het hele jaar door.
Joachim Badenhorst & Roman Hiele
De Vlaamse componist, saxofoon/klarinettist Joachim Badenhorst speelt onder andere in het trio Han Bennink, Mógil, het ruidoscuro van Frank Rosaly en sinds kort zijn stem en elektronica in zijn projecten Zero Years Kid, Carate Urio Orchestra en zijn soloplaten.
Roman Hiele is een componist en vertolker van elektronische muziek. Hij heeft tussen 2013 en 2020 zeven albums uitgebracht op de Belgische labels Ekster, Ultra Eczema en zijn eigen imprint Universal Exports, dat hij samen met muzikant Yves De Mey en ontwerper Allon Kaye runt.
Badenhorst en Hiele wonen allebei in Antwerpen en werkten al eerder samen, maar dit optreden op Rewire zal de eerste keer zijn dat ze als duo optreden.
SKY H1 & Mika Oki
SKY H1 presenteerden we al eerder in de Melkweg tijdens L.A.N. Party met Subbacultcha, nu is ze terug met een indrukwekkende visuele show. De Brusselse werkt voor Rewire Festival samen met visueel kunstenaar Mika Oki om de release van haar debuutalbum 'Azure' te vieren. In hun respectievelijke vormen omcirkelen de kunstenaars de ingewikkelde emotionele oppervlakken van het hedendaagse leven in al zijn gemedieerde intensiteit.
Nkisi
Experimenteerdriftige muzikant, producer en performer Nkisi komt met een nieuwe A/V-performance, gericht op de gebarenwereld van de Zangbeto en haar nieuwe project The Secret Institute.
De Belgisch-Congolese Nkisi produceert en draait een mix van gabberhouse, Afrikaanse ritmes & hard techno, een fusie van traditionele en industriële geluiden. In 2015 startte ze mee op NON-Worldwide, een collectief van Afrikaanse artiesten die geluid gebruikt als de belangrijkste medium. Het elektronicalabel vecht tegen de onderdrukking van de etnische minoriteiten en de koloniale structuren door middel van hun muziek.
In haar nieuwe A/V-performance The Secret Institute experimenteert ze met de gebarenwereld van de Zangbeto. De gebaren worden gebruikt als een onderzoek naar connecties tussen de onzichtbare krachten van geluid en improvisatie. Nkisi werd geïnspireerd door oude Afrikaanse tradities om zo een multidimensionale taal van geluiden te creëren gebaseerd op vibraties.
Slumberland & Sainkho Namtchylak
De Belgische muzikant, componist en instrumentenbouwer Jochem Baelus brengt sinds 2013 obscure, hypnotiserende krautrock en postpunk uit met Slumberland. Het tactiele geluid van Slumberland wordt gegenereerd door een batterij van naaimachines, filmprojectoren en andere mechanische objecten. Na zijn eerste soloalbum en de 2019 release van ‘Sea, sea, sea Drifter // See, see, see Drifter' samen met twee drummers, gaat Slumberland verder als duo. Baelus' pure, ruwe vocalen maken plaats voor de 63-jarige stemartiest Sainkho Namtchylak. Namtchylak groeide op in Tuva, een onafhankelijke republiek in Rusland ten noorden van Mongolië. Ze werd bekend als de eerste vrouwelijke boventoon artiest, wat tot dan toe een privilege was voor het mannelijke deel van de bevolking. Later ging ze nog een stap verder door deze traditionele gezangen te combineren met invloeden uit de avant-garde muziek en samen te werken met artiesten van Evan Parker tot Tinariwen.
Met de samenwerking tussen Slumberland en Sainkho verdiepte Baelus zich een jaar lang in de karakteristieken van haar stem en ontwikkelde een nieuw systeem van geluiden. Je kunt ratelende drones van motorische doedelzakken verwachten die knarsen tegen de onaardse klanken van Namtchylak.