Elke terugblik op 2020 zal overschaduwd worden door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus, een pandemie die ons ‘normale’ leven stevig door elkaar schudde. Ook voor de Brakke Grond was het een jaar van laveren tussen complete stilstand en onszelf heruitvinden. Van balanceren tussen het nemen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en het waar mogelijk ondersteunen of faciliteren van de makers die het al zo moeilijk hadden. Een jaar van wanhoop en hoop, van bij momenten existentiële twijfel, maar vooral van uiteindelijk toch altijd een rotsvast geloof in de kracht van kunst.
En het jaar ging nog wel zo sterk van start, met voorstellingen van onder meer Desnor en Zuidpool, de expo van Guy Woueté en een heel succesvolle tweede editie van Beyond the Black Box. Maar midden maart kwam de Brakke Grond abrupt tot stilstand. Gelukkig was daar het lumineuze creatieve idee van het Amsterdamse gezelschap De Warme Winkel, dat door ons team onmiddellijk met veel engagement werd omarmd – het Peepshow Palace Festival. Zo slaagden we erin om in juli en augustus alsnog een uitgebreid en gevarieerd programma te presenteren en van de Brakke Grond dé plek te maken om op een corona-veilige manier in Amsterdam van theater en muziek te genieten.
Uiteraard hadden we die trend graag doorgezet, maar het nog steeds woekerende virus besliste anders. Terwijl we in eerste instantie na de zomer nog schoorvoetend publiek mochten ontvangen, zette een tweede lockdown alle publieksactiviteiten opnieuw op de helling. Gelukkig konden veel van de geplande residenties en ook online programma’s als IDFA in het najaar wél doorgaan en was er nog En nu?, waarmee we een inkijkje gaven in hoe Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars zichzelf opnieuw hebben uitgevonden in 2020.
Ook in 2021 dragen we de gevolgen van de pandemie nog mee, en toch gloort er onmiskenbaar licht aan het eind van de tunnel. Als we daar eenmaal aanbelanden, zullen we met veel goesting en drive klaarstaan om opnieuw te knallen, te verwonderen en te ontroeren.
Diane Verstraeten (voorzitter Raad van Bestuur) / Bart Govaert (directeur)
“De nieuwe, aangescherpte maatregelen zijn vooral een klap voor de moraal.”
NRC, 20 oktober 2020
“De herneming is toe te juichen, want het is meesterlijk hoe de KOE bezonken gedachten over het ongemak van de ouderdom en de weemoed van de gewezen artiest weet te verpakken.”
NRC over de KOE, 10 oktober 2020
"Fanon Mixtape is een briljante voorstelling die op zeldzaam indringende wijze de vervreemding van een telg uit een koloniale samenleving verbeeldt." Theaterkrant over Mathieu Charles, 26 augustus 2020
“Zo schakelde Sien Vanmaele over op Zoom toen ze workshops waarin ze koken combineert met observaties over duurzame voeding niet meer live mocht organiseren.”
NRC, 10 november 2020
“Gelukkig zijn er kunstencentra zoals de Brakke Grond - maar ook WpZimmer en BUDA - die graag meedenken om alternatieve manieren van werken te vinden. Bij de Brakke Grond heb ik voorgesteld dat ik de tijd kreeg om heel de zomer door terug te keren.”
Ahilan Ratnamohan over zijn residentie
"Woueté probeert conventionele perspectieven te doorbreken, omdat zij discriminatie, paternalisme en vervreemding voeden." Het Parool over WELKOM, 4 juni 2020
“De Brakke Grond zorgt voor een podium buiten de Belgische landsgrens en was voor mij samen met Thomas Vandenberghe een belangrijke tentoonstelling om een nieuwe richting uit te gaan.”
Sybren Vanoverberghe over de Brakke Grond en de expositie Terug van Weggeweest
"Het aandeel van Belgische acts valt op: Willy Organ zingt verhalend (‘Ik wil niet meer leven/ met een wekker om half zeven’) en de vrouwelijke dj Black Mamba put uit Afrobeats." NRC over het Vlaamse aandeel in Grasnapolsky, 8 maart 2020
“Dankzij een intensieve samenwerking en financiële hulp van de Brakke Grond vonden maar liefst 12 (twaalf!) Vlaamse acts een podium op Grasnapolsky 2020.”
Muziekprogrammeur Jelte Heringa van Grasnapolsky over de samenwerking met de Brakke Grond
"Door met de juiste mensen in zee te gaan. En door als organisatie net groot genoeg te zijn om zo ambitieus te kunnen denken, maar ook klein genoeg om flexibel te kunnen opereren." Knack over Peepshow Palace Festival, 7 juli 2020
voorstellingen waren er te zien
bezoekers bezochten het Peepshow Palace Festival
keer werd er over het Peepshow Palace Festival geschreven
keer werd de website bezocht
vrijwilligers werkten mee
liter handgel ging erdoorheen
“De komende maanden is dit Peepshow Palace een reddingsboei voor artiesten en (geannuleerde) festivals.”
NRC over Peepshow Palace Festival, 2 juli 2020
“Uiteenlopende werken – op de grens van voorstelling, performance en installatie – vragen om een expliciete lichamelijke overgave van de toeschouwer.”
Theaterkrant over Beyond the Black Box, 6 februari 2020
"Een memorabele avond tussen twee lockdowns in, waarin auteurs op het toneel of vanuit de beslotenheid van hun huiskamer in heel Europa met elkaar in gesprek gingen." Guido Snel, moderator
"Hun vrij toegankelijke digitale portaal bundelt onder meer info over belastingen, subsidies, financieringsmogelijkheden en Artist-in-Residence-plekken in beide gebieden." Theaterkrant over OverBruggen, 4 november 2020
4 november 2020 – 20 januari 2021
unieke bezoekers bezochten de portal
keer werd de website in totaal bezocht
dagen waren we gesloten
dagen bleven de deuren voor de exposities dicht
dagen kon je afhalen in het café
personen zijn actieve lezers
van de ontvangers openden de nieuwsbrief
was de hoogste openingsrate, waarin de annulering van de programmatie vanwege corona werd aangekondigd
mensen werden via Facebook bereikt voor de Peepshow
mensen werden in totaal werden via Facebook bereikt
mensen werden in totaal via Instagram bereikt
brunchboxes zijn met kerst verkocht
maaltijden werden take away besteld
nieuwe producten werden geïntroduceerd
pakketjes werden door de pakketdienst geleverd en opgehaald
maaltijden doneerde het café aan het ziekenhuis
zelfgemaakte chocoladeharten werden verkocht in december
Dat de coronacrisis ons werk in 2020 heeft gedwarsboomd, vertaalt zich uiteraard ook in de cijfers. Een vergelijking met 2019 is dus weinig relevant. We beperken ons daarom tot de opvallendste verschillen tussen de initiële begroting voor het afgelopen jaar, en het uiteindelijke resultaat.
De baten liepen stevig terug. Niet alleen werden er door de lange periodes van noodgedwongen sluiting minder tickets verkocht, ook konden er minder fondsen aangesproken worden. De inkomsten van het café en de inkomsten uit verhuur vielen lager uit. Deels konden deze tegenvallers gerecupereerd worden, doordat we aanspraak konden maken op de NOW-regeling van de Nederlandse overheid – een tegemoetkoming in de loonkosten op basis van het omzetverlies.
Bij de uitgaven valt op dat de personeelskosten door minder activiteiten lager zijn uitgevallen en dat uiteraard ook aan de programmatie minder werd uitgegeven. Toch is die minderuitgave enigszins beperkt door de activiteiten die we wél ondernomen hebben in 2020: we hebben het Peepshow Palace Festival gerealiseerd, we zijn op zoek gegaan naar alternatieve manieren van programmeren, en we hebben bewust maximaal ingezet op het compenseren van makers bij geschrapte voorstellingen of exposities.
Al met al komen we zo, ondanks de vele onzekerheden, uiteindelijk toch op een gunstig resultaat uit. Aangezien veel activiteiten zijn uitgesteld naar 2021, willen we een gedeelte van dit overschot gebruiken om die activiteiten alsnog doorgang te laten vinden, zonder dat we directe druk leggen op de begroting van 2021. Hiervoor wordt van het resultaat een groot gedeelte opgenomen in een bestemmingsreserve voor uitgestelde activiteiten.
Verantwoordelijk uitgever: Bart Govaert
Concept en Design: Vruchtvlees
Samenstelling en redactie: de Brakke Grond / kooijman_hiskemuller
Eindredactie: kooijman_hiskemuller
www.brakkegrond.nl
Fotografie:
Michael Boersma, Koen Broos, Nick Chesnaye, Chloë Delanghe, Ruben Hamelink, De Man met de Hamer, Yaqine Hamzaoui, Alex Heuvink, Dieter Hoeven, Sjoerd Knol, LNDW studio, Jitske Nap, Maarten Nauw, By Pauluz, Xanne Vera, Marjolein Vogels, Margot Wibner
(c) Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam 2020