Jaarverslag 2020

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Voorwoord

Elke terugblik op 2020 zal overschaduwd worden door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus, een pandemie die ons ‘normale’ leven stevig door elkaar schudde. Ook voor de Brakke Grond was het een jaar van laveren tussen complete stilstand en onszelf heruitvinden. Van balanceren tussen het nemen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en het waar mogelijk ondersteunen of faciliteren van de makers die het al zo moeilijk hadden. Een jaar van wanhoop en hoop, van bij momenten existentiële twijfel, maar vooral van uiteindelijk toch altijd een rotsvast geloof in de kracht van kunst. 


En het jaar ging nog wel zo sterk van start, met voorstellingen van onder meer Desnor en Zuidpool, de expo van Guy Woueté en een heel succesvolle tweede editie van Beyond the Black Box. Maar midden maart kwam de Brakke Grond abrupt tot stilstand. Gelukkig was daar het lumineuze creatieve idee van het Amsterdamse gezelschap De Warme Winkel, dat door ons team onmiddellijk met veel engagement werd omarmd – het Peepshow Palace Festival. Zo slaagden we erin om in juli en augustus alsnog een uitgebreid en gevarieerd programma te presenteren en van de Brakke Grond dé plek te maken om op een corona-veilige manier in Amsterdam van theater en muziek te genieten. 


Uiteraard hadden we die trend graag doorgezet, maar het nog steeds woekerende virus besliste anders. Terwijl we in eerste instantie na de zomer nog schoorvoetend publiek mochten ontvangen, zette een tweede lockdown alle publieksactiviteiten opnieuw op de helling. Gelukkig konden veel van de geplande residenties en ook online programma’s als IDFA in het najaar wél doorgaan en was er nog En nu?, waarmee we een inkijkje gaven in hoe Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars zichzelf opnieuw hebben uitgevonden in 2020.


Ook in 2021 dragen we de gevolgen van de pandemie nog mee, en toch gloort er onmiskenbaar licht aan het eind van de tunnel. Als we daar eenmaal aanbelanden, zullen we met veel goesting en drive klaarstaan om opnieuw te knallen, te verwonderen en te ontroeren. 

 

Diane Verstraeten (voorzitter Raad van Bestuur) / Bart Govaert (directeur)

“De nieuwe, aangescherpte maatregelen zijn vooral een klap voor de moraal.”

NRC, 20 oktober 2020

Programma’s

Lees verder

Podiumkunsten

Introductie

Ondanks de moeilijke omstandigheden werd 2020 nog een heel waardevol jaar voor de podiumkunsten. Hoewel een substantieel deel van de theaterprogrammering van de Brakke Grond moest worden geannuleerd, realiseerden we toch nog een groot aantal residenties, verschillende festivals en voorstellingen in een intieme alternatieve zaalopstelling.

Lees verder

“De herneming is toe te juichen, want het is meesterlijk hoe de KOE bezonken gedachten over het ongemak van de ouderdom en de weemoed van de gewezen artiest weet te verpakken.”

NRC over de KOE, 10 oktober 2020
"Fanon Mixtape is een briljante voorstelling die op zeldzaam indringende wijze de vervreemding van een telg uit een koloniale samenleving verbeeldt." Theaterkrant over Mathieu Charles, 26 augustus 2020

Talentontwikkeling: Mathieu Charles

In mei 2020 kreeg de Vlaamse theatermaker en spoken word-artiest Mathieu Charles de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten toegekend. Hoofdaanvrager de Brakke Grond deed de aanvraag in samenwerking met Productiehuis Theater Rotterdam, RIGHTABOUTNOW INC. en Kunstencentrum Vooruit in Gent. Gezamenlijk ondersteunen en begeleiden wij hem de komende twee jaar bij zijn persoonlijke ontwikkeltraject en het maken van twee producties. 

Lees verder Lees meer over Mathieu Charles

Puppet Playground

Het Pop Arts Festival voor poppen- en objecttheater kon in april 2020 helaas niet doorgaan. Wél organiseerde de Brakke Grond in oktober Puppet Playground, een onderdeel van het jaarlijkse festival, in samenwerking met Theater Bellevue en Feikes Huis. Puppet Playground is bedoeld om jonge makers een experimenteerplek te geven en om hun werk al tijdens de creatiefase te kunnen tonen aan het publiek. Extra waardevol in een jaar waar vele andere kansen voor jonge makers wegvielen. Bovendien was het een succesvolle testcase voor het organiseren van een coronaproof festival.

Lees verder Lees meer over Puppet Playground

Spot op

Onderzoek en ontwikkeling

Makers in huis

In het jaar dat alles op z’n kop stond, was er in de Brakke Grond gelukkig één constante: de residentieplekken voor Vlaamse theater- en dansmakers. Het was fijn hun in deze tijd een huis te bieden voor onderzoek, reflectie en ontwikkeling van concepten.

Lees verder
29 FEBRUARI 2020

On Enclosed Spaces and the Great Outdoors

Hoe kunnen we nieuwe verhalen maken om te reflecteren op de klimaatcrisis? En welke rol kunnen podiumkunsten daarin spelen? Om deze urgente vragen draaide de derde editie van de ‘performatieve conferentie’ On Enclosed Spaces and the Great Outdoors, waarin de combinatie van lezingen, presentaties en performance de boodschap versterken.

Lees verder
25 NOVEMBER 2020

De Brakke Grond x IDFA: Sien Vanmaele

Dit jaar vond ook het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) volledig online plaats. De Brakke Grond en IDFA werkten samen om een nieuwe editie te presenteren in de reeks Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld. Met deze serie onderzoekt theatermaker Sien Vanmaele hoe ze met koken de wereld kan redden.

Lees verder

“Zo schakelde Sien Vanmaele over op Zoom toen ze workshops waarin ze koken combineert met observaties over duurzame voeding niet meer live mocht organiseren.”

NRC, 10 november 2020

“Gelukkig zijn er kunstencentra zoals de Brakke Grond - maar ook WpZimmer en BUDA - die graag meedenken om alternatieve manieren van werken te vinden. Bij de Brakke Grond heb ik voorgesteld dat ik de tijd kreeg om heel de zomer door terug te keren.”

Ahilan Ratnamohan over zijn residentie

Beeldende kunst

Introductie

Improviseren, omschakelen en opnieuw ervoor gaan: het afgelopen coronajaar vroeg flexibiliteit van onze kunstenaars. Tentoonstellingen van Chloë Delanghe en Filip Vervaet moesten worden uitgesteld, terwijl de installaties van Guy Woueté, na een jojo-periode van beperkende maatregelen en lichte versoepeling, juist langer waren te zien – al was het dan op afspraak. 

Lees verder
"Woueté probeert conventionele perspectieven te doorbreken, omdat zij discriminatie, paternalisme en vervreemding voeden." Het Parool over WELKOM, 4 juni 2020

Guy Woueté - WELKOM

Het koloniale verleden van zijn vaderland Kameroen speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Guy Woueté. Met de geschiedenis als zijn belangrijkste materiaal wil hij een nieuwe toekomst vormgeven, waarin we elkaar anders zien en beter begrijpen. "Voor mij is kunst maken geen doel op zich, maar een kans om eerlijk te kijken en te reflecteren op het tijdperk waarin wij leven."

Lees verder Lees meer over Guy Woueté

Terug van Weggeweest

De Brakke Grond presenteerde de eerste duo-expositie van de Vlaamse fotografen Thomas Vandenberghe (Temse, 1985) en Sybren Vanoverberghe (Kortrijk, 1996). Hun verschillende benadering en techniek nodigt uit om hun werk tegenover en naast elkaar te zetten. Bij ons focusten ze daarbij op enkele raakvlakken: het spelen met tijd, herinnering en tijdloosheid.

Lees verder Lees meer over Thomas en Sybren

“De Brakke Grond zorgt voor een podium buiten de Belgische landsgrens en was voor mij samen met Thomas Vandenberghe een belangrijke tentoonstelling om een nieuwe richting uit te gaan.”

Sybren Vanoverberghe over de Brakke Grond en de expositie Terug van Weggeweest

Spot op

18 januari 2020

Mister Motley – Kan niet bestaat niet

Iedere maker koestert wel een werk dat hij of zij nooit heeft kunnen maken. Waarom lukte dat niet? Na een succesvolle eerste editie organiseerde Mister Motley samen met de Brakke Grond voor de tweede keer Kan niet bestaat niet: kunstenaars ontsluiten in het bijzijn van het publiek een werk dat om welke reden dan ook niet eerder het daglicht zag.

Lees verder
7-9 februari 2020

Ode de Kort bij The Performance Show, Art Rotterdam

Ode de Kort toonde bij The Performance Show, een initiatief van Art Rotterdam, een installatie die eerder te zien was in haar solotentoonstelling UU TWOO bij de Brakke Grond.

Lees verder
Mei t/m juli 2020

Chloë Delanghe – filmvertoning Magic, a portrait of Joris

Eigenlijk zou de tentoonstelling van Chloë Delanghe plaatsvinden in mei-juni-juli 2020, maar die is uitgesteld naar 2021. In plaats daarvan was in de foyer van de Brakke Grond haar film Magic, a portrait of Joris te zien.

Lees verder

Muziek

Introductie

Hoe steken we muzikanten een hart onder de riem en hoe kunnen we hen optimaal ondersteunen? Muzikanten hadden het zwaar in het coronajaar, al konden we gerust spreken van een vruchtbaar muziekjaar. Zo brachten Chibi Ichigo, IKRAAAN, maar ook Noa Lee nieuwe muziek uit. 

Lees meer
"Het aandeel van Belgische acts valt op: Willy Organ zingt verhalend (‘Ik wil niet meer leven/ met een wekker om half zeven’) en de vrouwelijke dj Black Mamba put uit Afrobeats." NRC over het Vlaamse aandeel in Grasnapolsky, 8 maart 2020

Grasnapolsky Festival

Wie had dat kunnen bedenken: Grasnapolsky, na Eurosonic Noorderslag dé plek om jong en gevestigd muziektalent te horen, was het laatste ‘het-oude-normaal’-festival voordat de eerste lockdown inging. Het was ook een editie die vanwege de artistieke kwaliteiten al de boeken in gaat.

Lees verder Lees meer over Grasnapolsky

“Dankzij een intensieve samenwerking en financiële hulp van de Brakke Grond vonden maar liefst 12 (twaalf!) Vlaamse acts een podium op Grasnapolsky 2020.”

Muziekprogrammeur Jelte Heringa van Grasnapolsky over de samenwerking met de Brakke Grond

Besmette Stad

Festivals

Introductie

Dat de festivalwereld in 2020 compleet op zijn kop stond, is een understatement. Festivals werden massaal afgelast, uitgesteld of gingen deels of volledig digitaal. 

Lees verder
"Door met de juiste mensen in zee te gaan. En door als organisatie net groot genoeg te zijn om zo ambitieus te kunnen denken, maar ook klein genoeg om flexibel te kunnen opereren." Knack over Peepshow Palace Festival, 7 juli 2020

Peepshow Palace Festival

Toen theatercollectief De Warme Winkel ons benaderde om samen een coronaproof theater op te tuigen en in te richten met theater en muziek, hoefden we niet lang na te denken. Samen met partners als BOG., Motel Mozaique, SEXYLAND en Julidans zetten we het Peepshow Palace Festival op – geïnspireerd op een peepshow, inclusief ronddraaiend podium in het midden.

Lees verder Lees meer over het Peepshow Palace Festival

Resultaten bij Peepshow Palace Festival

0

voorstellingen waren er te zien

0

bezoekers bezochten het Peepshow Palace Festival

0

keer werd er over het Peepshow Palace Festival geschreven

0

keer werd de website bezocht

0

vrijwilligers werkten mee

0

liter handgel ging erdoorheen

“De komende maanden is dit Peepshow Palace een reddingsboei voor artiesten en (geannuleerde) festivals.”

NRC over Peepshow Palace Festival, 2 juli 2020

Beyond The Black Box

Een een-op-een-vertelling in een hangmat, een dansduet met een lichtsculptuur, een zintuiglijke choreografie van geluid en geur – de werken op Beyond the Black Box dagen de artistieke conventies uit. Na de succesvolle eerste editie was het festival in 2020 terug met een programma vol vernieuwend hybride werk van dertien transdisciplinaire makers. 

Lees verder Lees meer over Beyond the Black Box

“Uiteenlopende werken – op de grens van voorstelling, performance en installatie – vragen om een expliciete lichamelijke overgave van de toeschouwer.”

Theaterkrant over Beyond the Black Box, 6 februari 2020

Gastprogramma

Introductie

Het was een enorme teleurstelling om na de aankondiging van de eerste lockdown twee nieuwe samenwerkingen te moeten uitstellen. Dat gold voor Prijs de Poëzie, op 21 maart nieuw bij ons op de agenda, waarin voor het eerst De Grote Poëzieprijs en De Gedichtenwedstrijd zouden worden gebundeld. De Nacht van de Filosofie trof eenzelfde lot; op de geplande 11 april moesten we de deuren helaas gesloten houden. 

Lees verder
"Een memorabele avond tussen twee lockdowns in, waarin auteurs op het toneel of vanuit de beslotenheid van hun huiskamer in heel Europa met elkaar in gesprek gingen." Guido Snel, moderator

Nacht van de Europese Literatuur

Na een zomer met versoepelde RIVM-maatregelen waren we enigszins gewend geraakt aan de anderhalvemetersamenleving. Toch bleef het passen en meten met planning, ruimte en middelen. Toen de theaters de deuren mochten openen, moesten we in de Grote Zaal uit de voeten met een maximumcapaciteit van veertig stoelen. 

Lees verder Lees meer over de Nacht van de Europese Literatuur

Totaaloverzicht programma's

Kennisdeling

Lees verder

Introductie

We waren blij met de activiteiten die ondanks de coronamaatregelen wél doorgang konden vinden. Zoals de masterclass Hybride Kunstkritiek, die in het verlengde van het transdisciplinaire festival Beyond the Black Box werd gepresenteerd in samenwerking met Domein voor Kunstkritiek. 

Lees verder
"Hun vrij toegankelijke digitale portaal bundelt onder meer info over belastingen, subsidies, financieringsmogelijkheden en Artist-in-Residence-plekken in beide gebieden." Theaterkrant over OverBruggen, 4 november 2020

Lancering Overbruggen.info

In samenwerking met DutchCulture ondersteunen we Vlaamse en Nederlandse makers en kunstenaars bij het verder uitbouwen van hun praktijk naar/in respectievelijk Nederland en Vlaanderen. Want ondanks de geografische nabijheid en gedeelde taal verloopt de samenwerking niet altijd even soepel.

Lees verder Bezoek overbruggen.info

Hoe werd de portal bezocht?

4 november 2020 – 20 januari 2021

0

unieke bezoekers bezochten de portal

0

keer werd de website in totaal bezocht

Partners

Lees verder

Introductie

De rol als aanjager en verbinder is een speerpunt van ons beleid. We initiëren zoveel mogelijk samenwerkingen op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. Verschillende partnerschappen werden in 2020 in gang gezet, maar moesten helaas door de omstandigheden worden geannuleerd of verplaatst. 

Lees verder

Resultaten

Lees verder

Introductie

De resultaten in 2020 zijn, zoals verwacht, anders dan in voorgaande jaren. Een vergelijking van publieksaantallen, activiteiten en websitebezoek met voorgaande jaren levert dan ook geen bruikbare nieuwe inzichten op. Opvallend is wel dat op social media, waar we actief op hebben ingezet, juist goede resultaten zijn behaald.

Lees verder
228 80 20 72 208

activiteiten zijn geprogrammeerd

activiteiten zijn geannuleerd en/of verplaatst

residenten waren bij ons in huis

samenwerkingspartners hadden we in 2020

bezoekers moesten we tijdens de eerste lockdown teleurstellen

Gesloten vanwege corona

0

dagen waren we gesloten

0

dagen bleven de deuren voor de exposities dicht

0

dagen kon je afhalen in het café

40.884 7701 24.200 14.672 1656 29%

unieke bezoekers bezochten de website

bezoekers bezochten de pagina van Peepshow Palace Festival

bezoekers bezochten de homepage van de website

bezoekers bekeken de agenda van de website

bezoekers waren nieuwsgierig naar de makerspagina

van de bezoekers is tussen de 25 -35 jaar

De nieuwsbrief wordt goed gelezen

0

personen zijn actieve lezers

0%

van de ontvangers openden de nieuwsbrief

0%

was de hoogste openingsrate, waarin de annulering van de programmatie vanwege corona werd aangekondigd

13.237 3347 26% 26% 50% 41%

volgen onze Facebookpagina

van deze volgers zijn Vlaams

van de Facebookvolgers komt uit Vlaanderen

van de Instagramvolgers komt uit Vlaanderen

van de Instagramvolgers is tussen de 25-35 jaar oud

van de Facebookvolgers is tussen de 25-35 jaar oud

Ons aantal volgers op social media is enorm gestegen dankzij Peepshow Palace Festival

0

mensen werden via Facebook bereikt voor de Peepshow

0

mensen werden in totaal werden via Facebook bereikt

0

mensen werden in totaal via Instagram bereikt

Het café sloeg een andere weg in

0

brunchboxes zijn met kerst verkocht

0

maaltijden werden take away besteld

0

nieuwe producten werden geïntroduceerd

0

pakketjes werden door de pakketdienst geleverd en opgehaald

0

maaltijden doneerde het café aan het ziekenhuis

0

zelfgemaakte chocoladeharten werden verkocht in december

Organisatie

Lees verder

Team

Introductie

Op 31 december 2020 waren er bij Stichting Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond 16 vaste medewerkers werkzaam. In totaal zijn er in 2020 gemiddeld 13,5 fte gedurende het hele jaar in dienst geweest. In 2019 was dat 14,7 fte. 

Lees verder

Communicatie

In het uitzonderlijke jaar 2020 werd flexibiliteit het motto bij communicatie. De reguliere communicatie ging in de wacht, en we stapten – gedeeltelijk – over op ad hoc crisiscommunicatie. Dat betekent: actuele informatie continu aanpassen op de website en via social media en de nieuwsbrief verspreiden. Stickers en bordjes met coronaregels maken. Alle klanten informeren over afgelaste voorstellingen. Want dat er veel afgelastingen waren, moge duidelijk zijn.

Lees verder

Continuïteit

Noodgedwongen sluitingen, de onmogelijkheid om nog publiek te ontvangen, geen live performances meer – de coronapandemie stortte ook de culturele sector in een diepe crisis.  Er werd creatief naar oplossingen en alternatieve presentatievormen gezocht, vaak met succes, maar net zo vaak toch slechts een doekje voor het bloeden.

Lees verder

Inkomsten & Uitgaven

Lees verder

Toelichting inkomsten en uitgaven

Dat de coronacrisis ons werk in 2020 heeft gedwarsboomd, vertaalt zich uiteraard ook in de cijfers. Een vergelijking met 2019 is dus weinig relevant. We beperken ons daarom tot de opvallendste verschillen tussen de initiële begroting voor het afgelopen jaar, en het uiteindelijke resultaat. 


De baten liepen stevig terug. Niet alleen werden er door de lange periodes van noodgedwongen sluiting minder tickets verkocht, ook konden er minder fondsen aangesproken worden. De inkomsten van het café en de inkomsten uit verhuur vielen lager uit. Deels konden deze tegenvallers gerecupereerd worden, doordat we aanspraak konden maken op de NOW-regeling van de Nederlandse overheid – een tegemoetkoming in de loonkosten op basis van het omzetverlies.


Bij de uitgaven valt op dat de personeelskosten door minder activiteiten lager zijn uitgevallen en dat uiteraard ook aan de programmatie minder werd uitgegeven. Toch is die minderuitgave enigszins beperkt door de activiteiten die we wél ondernomen hebben in 2020: we hebben het Peepshow Palace Festival gerealiseerd, we zijn op zoek gegaan naar alternatieve manieren van programmeren, en we hebben bewust maximaal ingezet op het compenseren van makers bij geschrapte voorstellingen of exposities. 


Al met al komen we zo, ondanks de vele onzekerheden, uiteindelijk toch op een gunstig resultaat uit. Aangezien veel activiteiten zijn uitgesteld naar 2021, willen we een gedeelte van dit overschot gebruiken om die activiteiten alsnog doorgang te laten vinden, zonder dat we directe druk leggen op de begroting van 2021. Hiervoor wordt van het resultaat een groot gedeelte opgenomen in een bestemmingsreserve voor uitgestelde activiteiten.

Baten & Lasten

Graph_final Vergelijking op het gebied van baten en lasten 2 . 5 0 0 . 000 2 . 00 0 . 000 1 . 5 0 0 . 000 1 . 00 0 . 000 5 0 0 . 000 061.843Su b s i d i e V l a a m s e G e m e e n s ch a p E i g e n i n k o m s t e n Ov e r i g e s u b s i d i es e n f o n d s e n BA T E N RE SU L T A A T 2 0 2 0 LA S T E N 2 . 5 0 0 . 000 2 . 00 0 . 000 1 . 5 0 0 . 000 1 . 00 0 . 000 5 0 0 . 000 0 P e r so n e e l s k o s t e n Expl o i t a t i e k o s t e n D i r e c t e p r o g a m m a t i e k o s t e n 1.925.498 1 44 . 000 3 2 9 . 000 1. 4 5 2 . 4 9 8 1.925.498 4 1 4 . 000 5 1 1 . 000 1 . 00 0 . 4 9 8 2.157.53120 1 9 1 9 1 . 3 3 7 4 1 6 . 99 4 1 . 5 4 9 . 2 00 1.823.91720 2 0 9 6 . 3 3 5 27 5 . 0 84 1. 4 5 2 . 4 9 8 BE G R O T I N G 2 0 2 0 0RE SU L T A A T B E G R O T I N G 2 0 2 0 1.762.074 3 2 3 .3 5 9 4 7 4 . 1 6 2 9 6 4 . 5 5 3 20 2 0 2.217.146 6 5 8 . 4 5 5 5 9 2 . 0 9 7 96 6 . 5 9 4 20 1 9 BE G R O T I N G 2 0 2 0 -59.615RE SU L T A A T 2 0 1 9

Colofon

Verantwoordelijk uitgever: Bart Govaert

Concept en Design: Vruchtvlees

Samenstelling en redactie: de Brakke Grond / kooijman_hiskemuller

Eindredactie: kooijman_hiskemuller

www.brakkegrond.nl
Fotografie:

Michael Boersma, Koen Broos, Nick Chesnaye, Chloë Delanghe, Ruben Hamelink, De Man met de Hamer, Yaqine Hamzaoui, Alex Heuvink, Dieter Hoeven, Sjoerd Knol, LNDW studio, Jitske Nap, Maarten Nauw, By Pauluz, Xanne Vera, Marjolein Vogels, Margot Wibner

(c) Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam 2020