Stijn Devillé (1974) is theatermaker en directeur van Het nieuwstedelijk. Hij studeerde Romaanse letteren en theaterwetenschap aan de KU Leuven en de Université d'Avignon en toneelregie aan het RITCS. Zijn stukken hebben een sterk maatschappelijke inslag en worden gekenmerkt door hun morele ontroering. Ze worden vertaald in het Frans, Engels en het Duits. La dissection d'un Homme Armé en Lev werden voor de VRT tot hoorspel bewerkt (Klara).
Voor Hitler is dood ontving hij de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009, Hebzucht werd genomineerd voor een Sabam Award en met zijn gezelschap Braakland/ZheBilding won hij in 2011 de Cultuurprijs voor de podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap en de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de KU Leuven. In 2015 werd Hitler ist tot genomineerd voor een Duitse Eurodram, in 2016 ontving Leni & Susan de PublikumsPreis van de internationale Stückemarkt Heidelberg (D). In 2017 werd Hoop genomineerd voor een Sabam Award en kreeg Devillé de KANTL prijs van de koninklijke academie voor Taal- en Letterkunde voor zijn trilogie Hebzucht, Angst, Hoop.
Tijdens de coronacrisis van 2020 schreef hij Buffering, een monoloog die online kan gespeeld worden en inmiddels in 10 talen werd vertaald en onder meer door Het nieuwstedelijk, Het Nationale Theater in Den Haag en het Schauspielhaus Graz werd opgevoerd. In 2021 schreef en regisseerde hij Vrede, Liefde & Vrijheid / Frieden, Liebe & Freiheit in opdracht van Staatstheater Mainz en Theater im Bauturm Köln. De voorstelling tourde zowel in het Duits als in het Nederlands. De voorstelling Geel Hesje, oorspronkelijk geconcipieerd als zowel een voorstelling voor de zaal als op locatie speelde uitgebreid tijdens de coronazomer van 2020, werd gestreamd en was één van de meest bekeken podiumproducties op podium19, de tijdelijke corona-cultuurzender van VRT. In 2022 initieerde hij Shakespeare is dead, het allereerste festival voor nieuwe toneelschrijfkunst in het nederlandse taalgebied dat afwisselend in Leuven en Amsterdam plaatsvindt en maakte hij met 9,6 (een verweer), na Groupe Diane en Geel Hesje, een derde voorstelling in een drieluik over protest en verzet. In 2023 schrijft hij een nieuwe grote ensemblevoorstelling dat Het nieuwstedelijk in samenwerking met UHasselt maakt naar aanleiding van de 50ste verjaardag van die jonge Universiteit en is hij één van de intendanten bij de kandidatuur van Leuven als Culturele Hoofdstad 2030.