Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone richtten in 2012 het collectief 'buren' op. De term ‘buren’ vonden ze in Heideiggers essaybundel ‘Bauen, Wohen, Denken’ waarin ‘buren’ samenvalt met ‘bouwen’ en ‘bewonen’. Voor Melissa en Oshin functioneert het als zelfstandig naamwoord en als werkwoord; als overkoepelende term voor hun praktijk en als modus operandi. Hun werk verhoudt zich zowel fysiek als inhoudelijk actief tot een omgeving: site-specific, black-box of white cube.
Via performance, video, tekst, objecten, fotografie en installatie navigeren ze door thema’s als gemeenschap, huiselijkheid, gender, (kunst)geschiedenis en neoliberale fantasieën. Deze onderwerpen worden benaderd met een gevoel voor humor en een toekomstgerichte verbeelding. buren stelt de- en reconstructie van beeld en taal centraal. De scène benaderen ze als een kritische speeltuin, een oppervlak waarop ze continu herspelen, ze installeren een gevoel van vertrouwdheid die ze geleidelijk aan vervormen. Hun werk heeft een sterk visueel karakter met bijzondere aandacht voor de muzikaliteit van tekst en voor de manier waarop geluid en muziek als communicatief middel functioneert.
Na de performances buren by buren (2013) en Have you rearranged the flowers? (2014) maakte buren o.a. hun eerste film Parkways tijdens de BijlmAir-residentie in Amsterdam. Ze deden een postgraduaat aan het HISK (2016-2017) en brachten het boek Confusion of Tongues uit bij Posture Editions (2017). De podiumvoorstelling Blue Skies Forever ging in première in Theater Aan Zee (2018). Mei 2019 belichtte Elaboratory, een driedaags programma in Vooruit (Gent) de verschillende aspecten van hun werk, gekoppeld aan dat van anderen. Daarnaast creëerden ze de scherpe, grappige en steeds evoluerende performance T-shirt Conversations. Tijdens de lockdown in maart 2020 brachten ze Tableauxdio uit, een reeks audioscenes geproduceerd door workspacebrussels, te zien via hun site en die van de Brakke Grond voor hun reeks En Nu?. De cross-over praktijk van buren wordt getoond in beeldende kunst en theatergerelateerde contexten zoals o.a. Playground (STUK / Museum M), Vooruit, Pukkelpop, de Brakke Grond, Netwerk Aalst, Galerie AmPolylog, Z33, Gouvernement, Buda, Bâtard, Kaaitheater, Casco, Tatjana Pieters.
2020-2024 maakt buren deel uit van het Europese Netwerk Apap - Feminist Futures via Buda. In 2021 gaat hun nieuwe performance SPARE TIME WORK in première. Een voorstelling waarin reproductieve arbeid, klasse, volwassenheid en groei op muzikale wijze zal worden bespeeld.
Na een inleiding in de Filosofie aan de Universiteit Gent studeerde Melissa Beeldende Kunst aan het KASK, Gent. Haar werk was te zien in Sale Dockx, M HKA, Verbeke Foundation en gepubliceerd in nY magazine. Ze performde voor Dora Garcia, Assaf Gruber, Lies Pauwels & NTGent, Peter Aers (o.a.). Melissa is betrokken bij Engagement, een beweging die zich bezighoudt met seksuele intimidatie, seksisme en machtsmisbruik in de kunsten.
Oshin studeerde af als beeldend kunstenaar aan LUCA School of Arts, Gent en deed een artistiek onderzoek bij a.pass in Brussel. Ze exposeerde haar werk en trad o.a. op in Z33, Ciap en NUPerformance Festival Tallinn. In 2019 was ze co-programmator Jong Werk bij Theater Aan Zee. Met Ezra Veldhuis en Bosse Provoost maakte ze de voorstelling SUN-SET i.s.m. Toneelhuis. Ze is deel van This Play, een projectruimte in Gent.