Het doel van het festival is nieuw theaterrepertoire en andere podiumteksten te tonen, om zo het spelen en ontwikkelen van nieuwe verhalen te bevorderen. Reden genoeg voor het opzetten van meerdere programma’s, om nieuwe aanwas op gebied van tekst en talent te ondersteunen en stimuleren. We vatten deze graag even voor je samen.
Overlopers
Een ontwikkeltraject van twee maanden voor aspirerend theaterschrijvers, afkomstig vanuit een andere schrijfdiscipline. Zij onderzoeken hoe ze vanuit hun eigen schrijfstijl een voorstelling op de planken kunnen brengen. Ze worden begeleid door theaterregisseurs Maarten van Hinte en Aïcha Cissé en wisselen hun proces uit met andere schrijvers. Een fragment van max 20 minuten van deze nieuwe tekst in ontwikkeling wordt op Shakespeare is Dead aan het publiek gepresenteerd tijdens de Staged Readings. Kom deze nieuwe stemmen en verhalen horen, voor een fris perspectief op de theaterschrijfkunst.
Scratchnights
In Klein Bellevue sluiten we elke festivaldag af in deze late night brave space waarbij ervaren acteurs nog ongespeelde scènes lezen voor publiek. Nieuwe schrijvers, maar ook doorgewinterde profs krijgen hier de ruimte. de scratchnights geven schrijvers de kans om te horen wat er gebeurt als acteurs hun nog onuitgevoerde teksten tot leven brengen.Voor wie nieuwsgierig is hoe een bepaalde nieuwe scène eigenlijk zou klinken, of voor wie een juweeltje in de la heeft liggen dat nog nergens de juiste plek gevonden heeft. Acteurs zijn in the lead - zij spelen én selecteren de teksten. Lees hier meer.
Zoeklichtsessies
Een feedbackplatform voor (startende) theaterschrijvers. Met zes besloten Zoeklichtsessies biedt Shakespeare is Dead ruimte aan nog onbekend talent. De sessies zijn er voor beginnende schrijvers die inhoudelijk advies willen op een nieuwe tekst of een vraag willen voorleggen aan sleutelfiguren uit het vakgebied. Een ideaal platform om contact te maken, een netwerk op te bouwen en feedback te krijgen. De Zoeklichtsessies worden georganiseerd in samenwerking met deBuren.
De Mediakaravaan
Maar hoe schrijf je over cultuur? En hoe breng je verslag uit van een kunstenfestival? Daarover gaat het in De Mediakaravaan. Dit talentontwikkelingstraject van de lage landen richt zich op pas (of bijna) afgestudeerde jonge mensen met ambitie in de cultuurjournalistiek. In workshops leren zij van professionele makers de knepen van het vak, en tijdens culturele evenementen brengen zij die kennis in de praktijk met verslaggeving en reflectie in verschillende vormen, van podcast tot essay. Zo wil de lage landen jonge cultuurjournalisten hun weg helpen te vinden in het medialandschap van Vlaanderen en Nederland. Tegelijk zorgt de lage landen zo voor een instroom van nieuw talent voor haar website en tijdschrift.Voor, tijdens en na culturele festivals zorgt De Mediakaravaan voor context, verslaggeving en reflectie. De eerste halte: Shakespeare is Dead. Lees hier meer.