In een uur doen theatermaker Judith de Joode, muzikant Harald Austbø en lichtontwerper David de Joode een poging licht te reflecteren. Ze legden een verzameling aan van reflecties in woord, beeld en klank.
In een uur doen theatermaker Judith de Joode, muzikant Harald Austbø en lichtontwerper David de Joode een poging licht te reflecteren. Ze legden een verzameling aan van reflecties in woord, beeld en klank.
Theatermaker Judith de Joode baseerde FIK op het werk van een van de bekendste filosofen van Nederland, Patricia de Martelaere en haar werk rondom de vragen: Wat is nietigheid? Wat is niets?
Datgene wat je lichtheid doet ervaren in het moment, in een minuut of seconde waarin alleen dát moment lijkt te bestaan en je waarneming overblijft. In de theaterzaal her-maken ze dat wat eerder al eens is gezien:
Een lichtgevende streep rond je ogen terwijl je een glas water drinkt.
Een kind dat naar een duif blaft.
Een fluo oranje bal die tussen twee gebouwen in hangt.
Twee rosse poedels die met hun poten net naar de kapper zijn geweest.
Het is raar om hier te zijn
dat zal nooit anders zijn.
Het zal altijd raar blijven,
om hier te zijn.
"Sowieso blijft het wonderlijk hoe deze twee monologen erin slagen – al doende, springende, zingende – om een innerlijke toestand te vatten in eenvoudige vormen die niet-anekdotisch, meerduid
e-tcetera.be
FIK. is een initiatief van Judith De Joode maar geen solo: ze werkt samen met muzikant / speler Harald Austbø met wie ze speelde in de voorstelling Niets (2017) van De NWE Tijd & hetpaleis, met haar broer en lichtontwerper David de Joode en met dramaturg Roos Euwe. Volgens Judith zijn zij alledrie op een andere manier met licht, lichtheid en reflectie bezig en daardoor de ideale mensen om aan deze voorstelling te werken.
Judith de Joode is één van de makers/spelers van BOG., een Vlaams-Nederlandse collectie van vier theatermakers, een dramaturg en een zakelijk leider. Sinds 2013 maakt BOG. theater vanuit het verlangen naar overzicht, naar een objectieve blik. BOG. zoomt uit en in op alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. Naast collectieve creaties, waaronder GOD. (2015), KID. (2017) en Iemand die slaapt (2018) wordt er binnen BOG. ook werk gemaakt dat vertrekt vanuit één maker.
Deze voorstelling wordt gepresenteerd in het kader van Brainwash Festival.