Op zaterdag 5 november 2022 openen meer dan 60 culturele instellingen weer hun deuren tijdens de 22e editie van Museumnacht Amsterdam. Te midden van al dat tumult en feestgedruis toveren wij in samenwerking met BOG. ons huis om tot een heus stiltemuseum, waarin zowel BOG. zelf, als andere artiesten en kunstenaars, de stilte op een sokkel zetten. BOG., Club Efemeer, Roos Pollmann, Questions Collective en (the silent kitchen) reflecteren op stilte. Van muziek tot beweging, licht, installaties en zelfs eten!
Hoe klinkt Amsterdam wanneer Ajax wordt uitgeschakeld in de Champions League? Of het Centraal Station tijdens een treinstaking? En wat hing er voor stilte in de clubs tijdens de lockdown? Wanneer je in een willekeurig woordenboek het woord ‘stilte’ opzoekt, krijg je doorgaans een definitie die neerkomt op 'de afwezigheid van geluid'. Omgekeerd heeft niemand het over ‘het ontbreken van stilte’ als geluid moet worden uitgelegd. BOG. presenteert een verkorte versie van het Stiltemuseum: een ervaring van verschillende soorten stiltes die maker Sanne Vanderbruggen verzamelde. Het Stiltemuseum is een ode aan de stilte in al haar verschijningsvormen. Evenals een ode aan de onuitputtelijke, soms maniakale, aandoenlijke, maar vooral onmogelijke queeste van de mens om stiltes te vatten. En om de stilte te horen.
Het Stiltemuseum is in zijn geheel te zien in de Brakke Grond op 3, 4 en 6 november.
Club Efemeer, een samenwerking tussen beeldend kunstenaars Maarten Vanermen en Arnaud De Wolf, zet onze markante Rode zaal in de spotlight met een efemere lichtarmatuur die langzaam in de ruimte beweegt. Stilte en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Licht en duisternis delen deze connectie, die een zekere fragiliteit met zich meedraagt. Een fragiliteit die centraal staat in de installaties van Club Efemeer.
Club Efemeer is onstaan tijdens een residentie bij Cas-Co Leuven waar de kunstenaars een tijdelijke club creëerden voor het afsluitfeest van de open studio’s. Sindsdien maken zij autonome installaties en scenografieën voor, en geïnspireerd door, de nacht en het nachtleven.
De componist van de soundscape is Tomy Herseta.
Questions Collective is een interdisciplinair collectief, bestaande uit vier kunstenaars met achtergronden in design, theater, muziek, beeldende kunst en performance. Samen creëren ze immersieve installaties, videowerken en tentoonstellingen. Tijdens Museumnacht presenteren ze de meditatieve mixed media-installatie Sensitive Bricks, waarin een berg bakstenen een ultieme droom heeft: op een dag zo groot en sterk zijn als de imposante Mount Fuji. Strijk neer op een zacht en comfortabel bed van stenen en laat de video je meenemen door deze droom. Een metafoor voor het menselijke streven om onbereikbare doelen na te jagen, maar ook om de humor en tragiek te vieren van het falen en het klein blijven.
Enkele unieke inktlijn schilderingen van Mount Fuji, gemaakt door Questions Collective, zijn in beperkte oplage voor €12,50 per stuk te koop aan het onthaal van de Brakke Grond. Nummer 100 is onderdeel van de installatie zelf. Ook te koop is 'My First Baksteen', jouw eigen eerste mini-baksteen voor €1.
Voedsel gaat in onze maatschappij vaak samen met veel lawaai. Van de globale voedselindustrie met hun luidruchtige fabrieken, machines en lobby’s tot aan gewassen die in fel gekleurde gekleurde verpakkingen uit de schappen van de supermarkt schreeuwen. Klaar om gehakt, gepureerd en gemengd te worden in onze keukens. (the silent kitchen) probeert zich te verzetten tegen dit ‘lawaai’ door voedsel te benaderen vanuit stilte. Tijdens Museumnacht nemen antropologe Gea Cignozzi en kunstenares Rebekka Bank hun toevlucht tot stille kooktechnieken en creëren ze een ruimte om verhalen te delen over ons voedsel die niet meer gehoord worden. Ervaar het ontkiemen van een boon of het langzaam druppelen van een gestremd brouwsel. Luister naar verhalen over onbekende gewassen, vergeten recepten en herontdek onze band met zoiets kleins als een zaadje. Ieder uur vindt er een kleine proeverij plaats waar je kunt ontdekken hoe 'stil' voedsel smaakt!
Roos Pollmann (aka ROOSPEEE) is een multidisciplinaire kunstenaar met een focus op elektronische muziek. Solo en als onderdeel van Questions Collective maakt zij immersieve installaties. Tijdens Museumnacht klinkt er gedurende de avond een selectie van haar ambientverzameling, en vanaf 23:00 uur zal zij een licht dansbare ambient dj-set draaien waarin ze haar fascinatie voor synthesizers, schijnbare stilte en meditatieve klanken laat horen.