Festival
Brainwash Wanderlust
Afgelast - Unieke wandelroute langs talks, performances en gesprekken
Vlaamse residenties in de Brakke Grond
Helaas is dit evenement geannuleerd. Lees hier waarom.
De postpandemische wereld is een groot vraagteken. We weten niet hoe de komende jaren eruit gaan zien en zijn koortsachtig op zoek naar antwoorden. Maar wat als we dit tijdsgewricht gebruiken voor reflectie en de tijd nemen om gezamenlijk toekomstscenario’s te verkennen?
Brainwash Wanderlust is een exclusief wandelfestival waar de vertraging wordt opgezocht en (binnen de 1,5 meterrichtlijnen) weer samengekomen wordt. Een denkfestival waar de meest baanbrekende ideeën en de spannendste denkers alsnog een platform krijgen, zij het met een kleiner publiek, op intiemere locaties.
Tijdens deze Wanderlust-editie van het Brainwash Festival maak je een wandeling naar vier bijzondere locaties. In groepjes van vijftien loop je een unieke route langs talks, performances en gesprekken. Wat je precies gaat beleven, dat merk je pas op 18 oktober. Maar wat we zeker weten: aan het einde van dit in totaal bijna vier uur durende programma ben je intellectueel wakkergeschud én uitgewaaid. Eén van de 'haltes' binnen deze wandeling is de Brakke Grond.
In de Brakke Grond vinden drie residenties plaats rondom dit festival. De performances zijn theatrale presentaties van onderzoeken, work-in-progress. De makers worden hieronder aan u voorgesteld.
Sien voelt angst over de toekomst en ziet die bij anderen. Daarom organiseert ze 'kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld'. In deze reeks theatrale workshops onderzoekt ze telkens een aspect van voeding dat ons misschien kan redden van de nakende apocalyps. Op de planning staat: kombucha, fermentatie, zeewier & zilte planten, thee, urban farming, wildpluk, honing, zero waste, voedselbos, zwammen... Na deze reeks bundelt ze al haar opgedane kennis in één grote kookhappening ter voorbereiding op het einde van de wereld. Hierin zal ze samen met het publiek al kokend afscheid nemen van de oude wereld en al proevend een nieuwe wereld creëren. Hopelijk is ze op tijd!
Voor Wanderlust komt Sien twee weken op residentie in Amsterdam en zal ze het ecosysteem van de honingbijen op het dak van de Brakke Grond onderzoeken. Sien onderzoekt hoe en of bijen en honing de wereld kunnen redden en hoe we ermee kunnen koken (met de honing dan). Tijdens de theatrale kookworkshop word je ingewijd in de zonderlinge wereld van de honingbij.
Meer info over Sien's onderzoek vind je hier.
Een afbakening zonder grenzen / een fysieke oefening in gelijkheid / een gezamenlijk bouwreflectie
In Gathering Ground werkt Salomé rond de vraag wat er gebeurt als je het aardoppervlak helemaal gelijk zou verdelen over alle menselijke aardbewoners. Kan dit? Hoe zet je deze lijnen uit, en klopt het dan? Is er genoeg ruimte voor iedereen? Ons ruimtegebruik fascineert haar in een tijd waarin ruimte schaars lijkt.
In dit naïeve, hands-on gedachte-experiment wil zij, samen met het publiek, de huidige verdelingen ondervragen. Hoe veel ruimte zou er per persoon kunnen zijn? Hoe veel ruimte hebben we nodig? Hoe veel ruimte nemen we werkelijk in? En hoe hebben de afgelopen maanden onze blik hierop verandert? Door het letterlijk in kaart brengen van de beschikbare grond per persoon hoopt zij meest abstracte statistieken tastbaar te maken.
Met Pidgin X probeert Ahilan een nieuwe stad-specifieke taal te ontwikkelen die de echte diversiteit van de lokale taalgroepen reflecteert. Dit project is gemaakt door middel van gesprekken en samenwerkingen met Amsterdammers die Nederlands hebben moeten leren op een latere leeftijd, en vertrekt vanuit het verlangen om bepaalde woorden of grammatica te gebruiken binnen het Nederlands. Woorden die we niet mogen of durven gebruiken in onze ongrijpbare poging om te integreren en in te passen in onze nieuwe maatschappij.
Pidgin X worstelt met de macht van taal en de privileges waarvan sommige talen genieten. Hoe kunnen we taal deconstrueren en reconstrueren om de machtsverdeling in onze maatschappij in vraag te stellen? We proberen deze politieke vragen te belichamen door de nieuwe taal; Pidgin Amsterdams.