Ticketinfo

Witte zaal
Data
ma 06 jul, 15:00 — 16:00
Prijzen

©

Livestream

Uitzending over publicatie Being Imposed Upon

Publicatie geïnitieerd door Vesna Faassen & Lukas Verdijk
Uitzending i.s.m. Ja Ja Ja Nee Nee Nee i.h.k.v. de expositie van Guy Woueté

In de laatste week van de tentoonstelling WELKOM organiseren we in samenwerking met Ja Ja Ja Nee Nee Nee een radio uitzending rond de binnenkort te verschijnen publicatie Being Imposed Upon, een initiatief van publieke acties (kunstenaars Vesna Faassen en Lukas Verdijk). Ze initieerden met dit project een publicatie over feminisme en dekolonisatie, uitgegeven door Onomatopee. Rita Ouédraogo zal in gesprek gaan met Sabrine Ingabire en Munganyende Hélène Christelle. Ze schreven beiden een essay voor de publicatie. Onderwerp van gesprek zijn hun teksten voor het boek, alsook de actuele situatie en de tentoonstelling van Guy Woueté.

Deelnemers aan het gesprek

Rita Ouedraogo

Rita Ouédraogo (1992) werkt als Research Programmer en (Community) Collaboration Officer voor het Research Centre for Material Culture, het onderzoekscentrum van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en het Wereldmuseum en is werkzaam als onafhankelijk curator, schrijver en programmamaker. Zij heeft een Master antropologie en doet doorlopend onderzoek naar samenwerkingen en solidariteit binnen institutionele, museale praktijken. Haar onderzoeksterreinen zijn de Afrikaanse diaspora, het dekoloniseren van instituten, geïnstitutionaliseerd racisme, populaire cultuur, mode en sociaal maatschappelijke problematiek.

Sabrine Ingabire

Sabrine Ingabire (1995, Rwanda) groeide op tussen Brussel en Vlaanderen en woont in Amsterdam. Ze is schrijfster, binnenlandredacteur bij NRC Handelsblad en columniste bij De Morgen. Ze behandelt onderwerpen als politiek, antiracisme, psychisch welzijn, dekolonisatie en intersectioneel feminisme. In 2016 verscheen haar eerste roman Le chemin vers le bonheur (Editions Chloé des Lys). Ze leverde een bijdrage aan de bloemlezingen Zwart (Atlas Contact, 2018) en Le Ravage d’Ali Baba (2019) en De Verovering van Jupiter. Over de dekolonisatie van de geest (Uitgeverij Jurgen Maas, 2020). Sabrine in jongerenadviseur bij de Vlaamse jeugdraad, public speaker en mensenrechtenactiviste. 

Munganyende Hélène Christelle

Munganyende Hélène Christelle telt een twintigtal bewogen levensjaren tussen Kigali, Eindhoven en Brussel. Ze schrijft maatschappijkritisch proza, essays en aamkt auditieve verhalen. Haar teksten werpen een intieme blik op verhalen over zwartzijn, vrouw-working en thuiskomen. Munganyende publiceerde o.a. in VOGUE, De Correspondent en De Volkskrant en is vaste columnist voor OneWorld magazine. Ze behoort volgens ELLE tot de creatieve vrouwelijke talenten van het nieuwe millennium en werd opgenomen in de NRC 101 cultuurlijst, categorie literatuur. In 2021 debuteert Munganyende met haar eerste roman. 

De uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Vermeylenfonds. 

Over de publicatie

Het boek Being Imposed Upon bevat een aantal van de sterkste en meest relevante stemmen van het Afrofeminisme in België. Het bundelt reflecties over zwart zijn én vrouw zijn. Zeventien zwarte vrouwen, uit de Nederlands- én Franstalige gemeenschap, bespreken het belang van intersectioneel denken aan de hand van urgente thema’s die onderbelicht zijn binnen het antiracisme debat in België.

De publicatie kenmerkt een uitzonderlijke literaire benadering en bundelt reflecties over vrouw zijn én zwart zijn van mensen die echt recht van spreken hebben: zwarte vrouwen. Centraal staat het zwarte vrouwelijk lichaam, dat gekoloniseerd door de kapitalistische samenleving, aan bepaalde verwachtingen dient te voldoen. Deze verwachtingen, die hen opgelegd worden (‘being imposed upon’), vormen de blauwdruk van dit boek. Redactie van het boek is in handen van Heleen Debeuckelaere en Gia Abrassart. 

Being Imposed Upon is een initiatief van publieke acties, van de kunstenaars Vesna Faassen en Lukas Verdijk. Eerder namen ze het initiatief voor de publicatie Wanneer we spreken over kolonisatie. In het Belgische debat over de dekolonisatie van Congo ontbraken Congolese stemmen, in officiële documenten en teksten kwamen deze vaak niet aan bod. Ze vroegen vijf Congolese historici artikelen voor te dragen die zij belangrijk achten voor het Vlaamse discours. Deze teksten werden in het Nederlands vertaald en vormden samen met de Franse teksten Wanneer we spreken over kolonisatie./ Quand on parle de la colonisation. Ze leverden een cruciale, nieuwe stem aan het door ‘wit’ gedomineerde debat. In boekenclubs, in onder andere MuZee, Oostende en Framer Framed, Amsterdam, werden Afro-Belgische, post-koloniale denkers uitgenodigd op het boek te reageren. 

In residentie

In januari 2019 waren Vesna Faassen en Lukas Verdijk in residentie in de Brakke Grond om te werken aan de audiovisuele installatie Being Imposed Upon. Voor Being Imposed Upon stelden ze een commissie van Afro-Belgische vrouwelijke activisten, schrijfsters en denkers samen: Heleen Debeuckelaere, Gia Abrassart, Sabrine Ingabire, Anne Wetsi Mpoma, Modi Ntambwe en Tracy Bibo-Tansia. Ze stelden zichzelf de vraag welke feministische thema’s onderbelicht zijn in het huidige dekolonisatiedebat in België. ‘Centraal staat het zwarte vrouwelijke lichaam, dat gekoloniseerd door de kapitalistische samenleving verwacht wordt zich op een bepaalde manier te gedragen’. De publicatie Being Imposed Upon kwam voort uit deze gesprekken. 

ma 06 jul '20
Witte zaal
Te beluisteren via livestream
Livestream

De radiouitzending zal plaatsvinden in de tentoonstelling WELKOM van Guy Woueté. Het is niet publiek toegankelijk, maar te beluisteren via Ja Ja Ja Nee Nee Nee van 15u tot 16u. Vanaf 9 juli kan je het gesprek herbeluisteren via jajajaneeneenee.com.

 

Boek te koop

Het boek Being Imposed Upon is vanaf 17 juli 2020 verkrijgbaar in (online) boekhandels. Van 30 juni t/m 14 juli loopt de voorverkoop via www.publiekeacties.org en krijg je twee euro korting (15 ipv 17)